RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Годишњица потписивања Дејтонског мировног споразума

Општи оквирни споразум за мир у Босни и Херцеговини познатији као Дејтонски мировни споразум потписан је на данашњи дан 1995. године у Паризу чиме је окончан четверогодишњи рат у БиХ.

Дејтонски мировни споразум потписали су представници три стране у БиХ и предсједници Босне и Херцеговине Алија Изетбеговић, Србије Слободан Милошевић и Хрватске Фрањо Туђман уз присуство свјетских сила, прије тачно 28 година, 14. децембра у Паризу.

“Ово није праведан мир, али је праведнији од наставка рата. У оваквој ситуацији као што јесте, и оваквом свијету какав је, бољи мир и није могао бити постигнут”, казао је Алија Изетбеговић након церемоније потписивања Дејтонског споразума у Паризу.

Претходно је Дејтонски споразум 21. новембра 1995. године парафиран у Рајт-Патерсон бази код Дејтона, у америчкој држави Охајо.

Овај споразум резултат је дипломатске иницијативе америчке владе коју је отпочео тадашњи главни амерички посредник Ричард Холбрук у вријеме кампање тадашњег предсједника Била Клинтона.

Дејтонским споразумом, који је значио крај рата у БиХ који је почео 1992. године, земља је формирана на начин да је чине два ентитета – Република Српска и Федерација БиХ. Према Дејтону, Федерацији БиХ припало је 51, а Републици Српској 49 посто. Формиран је и Брчко дистрикт као посебна територијална јединица.

Дејтонски мировни споразум још је познат и као Паришко-дејтонски, а састоји се од 11 анекса, који покривају војне, политичке и цивилне аспекте мировног договора, као и регионалну стабилизацију. Споразум је највећа овлаштења дао ентитетима и назначио основна овлаштења за ниво државних институција.

Дејтонски мировни споразум обавезао је земље потписнице да међусобне односе регулишу према Повељи Уједињених нација (УН), Завршном хелсиншком акту и другим документима Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС), као и на међусобно поштовање суверенитета и рјешавање неспоразума на мирољубив и демократски начин.

Мировним споразумом је прецизирано уставно и правно уређење БиХ као сложене државе, састављене од Федерације БиХ и Републике Српске, те три конститутивна народа. Према овом споразуму, главни ауторитет у тумачењу споразума је Уред високог представника у БиХ (ОХР).

Почетком 2008. године откривено је да је оригинални примјерак Дејтонског мировног споразума изгубљен, а након што је Парламентарна скупштина БиХ затражила нови примјерак, након чега је Француска послала овјерену копију тог документа.

Током протеклих 28 година било је неколико безуспјешних покушаја уставне реформе Дејтонског споразума, а према мишљењима многих међународних дужносника – овај споразум је већ давно превазиђен, док у РС још увијек сматрају да се изворни елементи Дејтонског споразума морају и даље примјењивати.

Осим што је зауставио рат у БиХ, Дејтон је донио ново уређење земље и одредбе које се 28 година тумаче различито и користе као ултимативна политичка средства.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.