RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

VSTVBiH ponovno o Akcionom planu za implementiranje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je za 20. i 21. decembar sjednicu na kojoj će, među ostalim, biti razmatrano realiziranje Akcionog plana za implementiranje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH.

Radi se o tematici koja je razmatrana i na prošloj sjednici VSTV-a BiH kada je Vijeće je primilo k’ znanju prezentiranu Informaciju o provođenju Akcionog plana Vijeća za implementaciju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH, potvrđeno je Feni u tom regulatornom tijelu.

U tom kontekstu, Vijeće je onda donijelo zaključak da se popunjavanje pozicija u Odjelu za provođenje postupka po izvještajima (finansijskim izvještajima nositelja pravosudnih funkcija, op. a.) provodi kroz proceduru raspisivanja javnog konkursa.

U dnevni red zasjedanja uvršteno je ponovno i razmatranje izmjene člana 4. Poslovnika VSTV-a BiH, a što je na sjednici krajem novembra razmatrano u sklopu Informacije o obavljenim konsultacijama s međunarodnim partnerima o usvojenoj izmjeni ove odredbe, kojom je reguliran izbor članova Vijeća, odnosno postupak žrijebanja.

U vezi s tim, VSTVBiH je onda (na sjednici krajem novembra) donio zaključak da se upućivanje usvojene izmjene člana 4. Poslovnika VSTV-a BiH na objavu u Službenom glasniku BiH odgađa dok Vijeće to pitanje ne razmotri na sjednici u decembru 2023. godine.

Članovi VSTV-a bi se trebali očitovati i o Prijedlog programa rada tog regulatornog tijela za prvih šest mjeseci 2024. godine.

Određivanje kriterija za uvrštavanje složenih sudskih predmeta korupcije u dvogodišnje planove rješavanja predmeta je, također, na dnevnom redu. Kako je planirano, VSTVBiH bi se trebao izjasniti i u vezi s raspisivanjem javnog konkursa za upražnjene pozicije u pravosuđu BiH, te u vezi s Planom sjednica Vijeća za period januar-juni 2024. godine.

Prema ustaljenoj praksi, Vijeće će na dvodnevnom zasjedanju donijeti i određen broj odluka o imenovanju nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.