RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoMagazin

Dva lica optužena za razbojništvo i prevare pri kupovini vozila i razbojništvo nad starcem

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnice protiv dva lica zbog osnovane sumnje da su nedavno u dva odvojena slučaja u Brčkom izvršili razbojništva i druga imovinska krivična djela.

Optužnicama, koje se u cjelosti potvrđene od strane nadležnog suda, obuhvaćeni su Džemo Šečić (42), koji se nakon nedavne osude za slična krivična djela, ponovo tereti za prevarnu kupovinu vozila. Uz to mu se ovom optužnicom stavlja na teret i krivično djelo razbojništva počinjeno nad jednim od oštećenih prodavaca. Odvojenom optužnicom mlađoj punoljetnoj osobi E. Muratović (18) na teret se stavlja da je izvršila razbojništvo nad starijim licem u centru grada.

U oba slučaja iskazana je naročita upornost u vršenju krivičnih djela izvršenih s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi. Šečić je tako, navodi se u optužnici, u dva navrata ugovorio lažnu kupovinu vozila dogovorivši sa prodavcima njihovu prethodnu probu. Nakon što je u jednom slučaju od vlasnika preuzeo automobil nije se više vraćao, niti se pak javljao na telefon prodavcu kako bi izbjegao plaćanje vozila. Za vrijeme probe drugog automobila on je prodavcu, koji je upravljao vozilom, iznenada naredio da stane i uz prijetnju nožem od njega iznudio novac u iznosu od preko hiljadu KM. Za Muratovićevu se navodi se da je nakon što je starijeg muškarca pratila od gradskog parka do njegovog stana, kojeg je prethodno primijetila dok je plaćao komunalne račune, fizički napala kad je otključavao ulazna vrata stana. Tom prilikom je uz nanošenje lake tjelesne povrede od oštećenog otela novčanik u kojem se nalazilo 500, 00 KM.

Tužilaštvo je ove događaje procesuiralo kao krivična djela razbojništva iz člana 283. stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH i prevare iz člana 288. stav (1) ovog zakona. Po prethodnoj optužnici Tužilaštva, koja se odnosila na krivično djelo prevare izvršeno na sličan način, Šečić je početkom godine pravosnažno osuđen na kaznu zatvora. S druge strane Muratovićeva do sada nije krivično odgovorala pred pravosudnim institucijama Brčko Distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.