RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Suša uzima danak; skuplja voće i povrće,

Cijene povrća i voća na brčanskoj zelenoj tržnici iz dana u dan polako rastu , kažu trgovci, kao razlog za rast cijena navode sušu.

Obilje sočnih plodova, šarenilo i mirisi voća , na žalost ne pomažu kada je kupovna moć građana u pitanju. Povrće i voće uglavnom se kupuje na komad ili kilogram, i kako ističu prodavači,  rijetkost je kupovina na gajbu.Oni smatraju da je dugogodišnja kriza uzela svoj danak , i da vlada besparica . Proizvodi su uglavnom domaće proizvodnje , i cijene proizvoda zavise od kvalitete, Primjerice kilogram paradaiza košta 1 KM , i kako kažu da se ta cijena neće dugo zadržati, nego će rasti, stoga je upravo sada najpovoljnije vrijeme kupovine na veliko .

Paprika se kreće od 1 do 2 KM , ovisno o kvaliteti, dok se sitna i nešto slabije kvalitete može kupiti i za pola marke. Također za očekivati je rast cijena graha čija se trenutna cijena kreće od 5 pa do 8 KM za kilogram, ovisno o sorti graha, dok za kilogram krumpira morate izdvojiti 1 marku.

Prodavači se žale da znatna količina kvalitetnog voća i povrća propada i završi na otpadu. Oni ističu , sudeći po trenutnoj situaciji koja vlada i da je sušno razdoblje dosta naštetilo povrću i voću , te se pitaju šta možemo očekivati na jesen i zimu .

Malobrojni kupci smatraju da je povrće i voće dobro i da nije skupo, ali je problem što građani nemaju novca, i da je njihova kupovna moć jako slaba. Kupci iz inozemstva, koji su ovih dana u posjeti našem gradu, navode da su cijene niske ,posebice ako ih porede s cijenama ovih proizvoda u zemljama u kojim rade i borave.

 

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.