RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Najviše zahtjeva za A i B krvnom grupom u brčanskoj transfuziologiji

Zalihe krvi u brčanskoj transfuzilogiji su relativno podmirene gledajući po asortimanu krvnih grupa i potrošnji kaže dr. Azrija Pašalić šefica transfuziološke službe Brčko distrikta.

Dr Pašalić je naglasila da se u bolnici trenutačno nalazi dosta pacijenata koji imaju problema s gastro-traktom , što znači krvarenja iz gastrointestinalnog sustava što iziskuje veću potrošnju ne samo pune krvi , nego i derivata koje mi radimo specijalno , trobmocita, plazme bogate trombocitima , zatim svježe smrznute plazme , pa smo u situaciji da moramo i pozivati davatelje upravo zbog pripremanja takvih derivata.

Što se tiče spontanog dolaska davatelja krvi, ljetni su mjeseci , mnogi su na odmorima , pa su u situaciji da kontaktiraju obitelji onih koji će dati krvi i zadovoljiti kriterije u svemu tome. Ona je kazala da nisu trenutačno u mogućnosti izlaziti na teren jer su velike vrućine, odmori su , nemaju gdje a nemaju ni uvjete.

Što se tiče uvjeta rada, mi imamo klimatizirani prostor pa tako i uspijevamo da s klimama stvorimo atmosferu da ne bi imali kolapse s obzirom na iznimno visoke temperature i ljude koji dolaze s tako visokih temperatura, navodi dr. Pašalić.

Trenutno smo imali najviše zahtjeva za A i B krvnom grupom i uspjevamo zadovoljiti potrebe , od jednog dijela familije koji se odazvao, zatim od naših stalnih davatelja .

Ipak ona apelira na sve građane koji se trenutno osjećaju dobro , zdravi su i ne koriste lijekove da dođu i doniraju krv i pomognu onima kojima krv treba.

 

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.