RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Bosna i Hercegovina godišnje registruje oko 34.000 dolazaka migranata

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica kazao je da se u Bosni i Hercegovini godišnje registruje oko 34.000 dolazaka migranata, od kojih u Kantonu Sarajevo na dnevnom nivou boravi oko 1.000.

Kazao je to tokom dvodnevne konferencije “Dobre prakse u integraciji migranata”, koju su u Sarajevu organizirali MUP Kantona Sarajevo, uz podršku Misije OSCE-a u BiH i Ureda za demokratske institucije i ljudska prava pri OSCE-u (ODIHR).

Katica je istakao da migranti u KS najčešće borave u privremenim prihvatnim centrima Blažuj i Ušivak te da se otprilike zadržavaju do sedam dana. Tvrdi da su četiri petine njih samci, a jednu petinu njih čine porodice.

– Ta populacija trenutno nije sigurnosni problem i ne predstavljaju veću prijetnju od lokalnog stanovništva – istakao je Katica.

Šefica Sekcije za ljudska prava Misije OSCE-a u BiH Esther Garcia Fransioli kazala je da se promjenom dinamike migracija, mijenjaju i izazovi te da je očuvanje prava migranata i izbjeglica od suštinskog značaja za kohezivno, stabilno demokratsko društvo.

Istakla je da je Misija OSCE-a u BiH od 2018. godine aktivno angažovana u rješavanju problema migracija, kada su proveli procjenu situacije.

Navodi da obuka ima za cilj povećanje nivoa svijesti o međunarodnim standardima i obavezama država članica OSCE-a u vezi sa integracijom migranata, čime bi ojačali kapacitete domaćih vlasti i organizacija civilnog društva.

Savjetnica za migracije i slobodu kretanja OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava Alice Szczepanikova naglašava da povećanje nivoa poštovanja prava migranata predstavlja jednu od ključnih oblasti njihovog rada te da ulaganje u integraciju migranata i izbjeglica predstavlja dugoročan i održiv odgovor na izazove povezane s migracijom.

Smatra da su takvi napori potrebniji nego ikada u vremenu kada je broj prisilno raseljenih ljudi koji su potražili zaštitu u državama članicama OSCE-a rekordno visok, a antimigrantska retorika sve istaknutija u oblikovanju političkog okruženja.

Dodala je da uspješna integracija nije važna samo zbog migranata nego i zbog šire sigurnosti država domaćina i svih država članica OSCE-a.

– Učeći iz iskustva uspješnih modela i jačajući saradnju međunarodnih, državnih i lokalnih aktera, može se izgraditi inkluzivna i otporna zajednica te migrantima i izbjeglicama pružiti dostojanstven život – zaključila je.

Konferenciji prisustvuju predstavnici resornih ministarstava Kantona Sarajevo koja se bave problematikom migranata, socijalnih službi, te nevladinih organizacija.

Teme o kojima učesnici razgovaraju su integracija migranata – institucionalni i pravni okvir, podrška građanskoj, kulturnoj i jezičnoj integraciji migranata, pristup migranata tržištu rada, rasizam i ksenofobija, prevencija i odgovor na diskriminaciju, edukacija migranata, zdravstvena zaštita, socijalne usluge i stanovanje.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.