RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

СЗО: Више од половине свијета угрожено морбилима

Фото: Архива

Више од половине свјетских земаља биће изложено великом или веома високом ризику од појаве морбила до краја године уколико се не предузму хитне превентивне мјере, упозорила је Свјетска здравствена организација (СЗО).

Број случајева морбила расте у већини региона углавном због пропуштених вакцинација током година ковида 19, када су здравствени системи били преоптерећени и каснили за рутинском вакцинацијом против болести које се могу спријечити.

“Оно због чега смо забринути јесте да ове године, 2024., имамо ове велике празнине у нашим програмима имунизације и ако их веома брзо не попунимо вакцином, морбиле ће само ускочити у ту празнину”, изјавила је виши технички савјетник у СЗО Наташа Краукрофт на конференцији за новинаре у Женеви.

Она је позвала на хитну акцију за заштиту дјеце, рекавши да влада “недостатак посвећености” имајући у виду актуелна питања попут економске кризе и сукоба.

Мале богиње су веома заразан вирус који се преноси ваздухом и углавном погађа дјецу млађу од пет година. Може се спријечити са двије дозе вакцине. Више од 50 милиона смртних случајева спријечено је од 2000. године, према подацима СЗО.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.