RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Zajedničko regionalno tržište za bližu integraciju u Evropsku uniju

Regionalni samit “Rast i konvergencija za Zapadni Balkan”, održan jučer u Tirani, okupio je lidere ekonomija Zapadnog Balkana, kao i druge organizacije i ključne aktere u procesima pristupanja Evropskoj uniji (EU) s ciljem da budu učinjeni konkretni individualni i zajednički koraci ka ispunjavanju dva glavna stuba novog Plana rasta za Zapadni Balkan, saopćila je CEFTA.

– Novi Plan rasta za Zapadni Balkan pruža vezu između rada CEFTA-e u okviru Zajedničkog regionalnog tržišta i pristupa jedinstvenom tržištu EU. Najopipljiviji primjer ove veze je proširenje Zelenih traka na granične prelaze sa susjednim tržištima EU i drugi carinski sporazumi o saradnji koji će učiniti ove prelaze efikasnijim – istakla je Danijela Gačević, vršiteljica dužnosti direktora CEFTA-e.

Sastanak u Tirani uslijedio je nakon sastanka “Zapadni Balkan susreće EU” u Skoplju, kao i Investicionog samita Zapadnog Balkana od EBRD-a u Londonu i predstavlja poruku da je region dostigao novi nivo zrelosti i stabilnosti.

– Implementacija aktuelnog Akcionog plana za zajedničko regionalno tržišta i razvoj novog su ključni za stvaranje novih trgovinskih mogućnosti, privlačenje investicija i poboljšanje saradnje u CEFTA-i i sa EU – izjavila je Gačević.

CEFTA radi na više od 20 inicijativa za koje se očekuje da će donijeti konkretne koristi za poslovne ubjekte i ljude u regionu. Lideri Zapadnog Balkana i Evropske unije zajedno će izabrati koje od njih će biti proširene na naš odnos sa EU. Pored Zelenih traka, aktivnosti CEFTA-e će biti ključne u tzv. ACAA sporazumima, koji omogućavaju bezvizno putovanje za industrijske proizvode, olakšavanje elektronske trgovine, uklanjanje geoblokiranja itd.

Nedavno usvojeni Novi plan rasta Evropske komisije za Zapadni Balkan prepoznaje CEFTA-u kao centralni mehanizam upravljanja zajedničkim regionalnim tržištem. Od četiri stuba Plana rasta, CEFTA će se fokusirati na dva koja se odnose na poboljšanje ekonomske integracije unutar Zapadnog Balkana i sa EU.

Ovi strateški ciljevi pozicioniraju CEFTA-u tako da ima ključnu ulogu u povezivanju regiona s jedinstvenim tržištem EU, dajući prioritet slobodnom kretanju robe, usluga i radnika, pristupu jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA) i Digitalnom jedinstvenom tržištu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.