RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoDobre vijesti

U Brčkom upriličeno savjetovanje vjeroučitelja Eparhije zvorničko-tuzlanske

U Brčkom je danas održano savjetovanje za pravoslavnu vjeronauku katihetskog odbora u suradnji sa eparhijama.

Sveštenik Siniša Šarenac koordinator za vjersku nastavu Eparhije zvorničko-tuzlanske je kazao da se svake godine prije početka školske godine održava savjetovanje za vjeroučitelje na razini eparhija.

Istog karaktera savjetovanje je održano jučer u Banjaluci, gdje je domaćin bio Vladika Jefrem , kaže Šarenac i dodaje da je danas domaćin Vladika Hrizostom. Brčko je jedan lijep grad koji se nalazi u središtu eparhije i ovdje imaju jedan veći broj vjeroučitelja, tako da su izabrali ovo mjesto kao veoma pogodno i zbog vlasti koji im uvjek pomognu , zbog crkvene općine , a i zbog zemljopisnog položaja.

Šarenac ističe značaj ovih savjetovanja jer svi, kaže on imamo potrebu za novim saznanjima , da sami sebe podsjete šta su , i šta je to njihov zadatak , i čime  treba da se bave

Vjeronauka je nauka koja se ne bavi samo pitanjima ovdje na zemlji, nego pitanjima neba i zemlje, i prije svega ima zadatak da donese Boga među djecu, a ona su naš najljepši diop, oni su anđeli i oni ga najprije prihvate jer su najčistiji , a mi smo sigurni da vjeronauka ima najveću zaslugu danas u Srpskoj pravoslavnoj crkvi , jer su ta djeca donijeli Boga, tradiciju , običaje i kulturu i u svoje domove , koji su bili zaboravili šta su , kome pripadaju i šta treba da budu.

On je kazao da kada se svaki put ovako sastanu , imaju prije sve zadatak da preispitaju sebe , ako to učine i ako budu sebe usavršavali i obrazovali , imat će mogućnost da tu nauku prenesu među druge.

On se zahvalio svima koji se trude da vjeronauka napreduje i da se razvija.

Šarenac je još dodao da je raspisan natječaj za udžbenike za vjersku nastavu i dogodine će imati nove udžbenike , uradili su nove radne sveske , tako da vjeronauka stalno napreduje i ima nove inovacije , i ona je dobar primjer kako treba da radimo i surađujemo u društvu i da se cijelo društvo razvija .Savjetovanju u Brčkom nazočilo je preko 130 vjeroučitelja , većina njih se samo bavi vjeronaukom dok ima i jedan broj sveštenika koji imaju njanji broj sati vjeronauke, naveo je još Siniša Šarenac.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.