RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Ове три намирнице невјероватно смањују холестерол и ризик од срчаних болести

I

Одабир одговарајуће исхране игра кључну улогу у сваком аспекту нашег здравља.

То је посебно истинито када је у питању наше срце, јер храна коју једемо може нам помоћи у одржавању оптималног нивоа холестерола и чак смањити ризик од срчаних болести.

Иако многи повезују угљене хидрате с негативним здравственим импликацијама, одређене врсте заправо могу бити невјероватно корисне за здравље кардиоваскуларног система.

Дијететичарка Софиа Тарнер открила је три намирнице које су одличне за здравље нашег срца те чак могу смањити холестерол и ризик од срчаних болести.

Овас
Чинијица овсених пахуљица није само укусна и свестрана већ долази и с бројним добробитима за цијело тело. Може бити посебно добра за оне који желе да смање холестерол.

“Овас садржи растворљива влакна која се зову бета-глукан, а која помажу у смањењу нивоа ЛДЛ холестерола. Бета-глукан ствара материју сличну гелу у пробавном тракту која се веже на холестерол, спречавајући његову апсорпцију у крвоток”, објаснила је Тарнер за СхеФиндс.

Напомиње да редона конзумација овса може помоћи у снижавању нивоа ЛДЛ (“лошег”) холестерола, док одржава наш ХДЛ (“добар”) холестерол. Све то може придонијети здравијем срцу и мањем ризику од болести.

Јечам
“Као и овас, јечам садржи бета-глукан који ствара једињење слично гелу, а која се веже на холестерол у пробавном систему смањујући његову апсорпцију. Ометањем апсорпције холестерола, јечам помаже у снижавању нивоа ЛДЛ холестерола”, тврди дијететичарка.

Каже да његов богат садржај влакана подстиче осећај ситости и помаже у контроли тјелесне тежине, придоносећи побољшаном нивоу холестерола и здрављу срца. Осим тога, укусан је додатак супама, варивима и салатама.

Махунарке
Махунарке, попут пасуља, сочива и леблебија, моћне су намирнице које бисмо свакако требали уврстити у своју исхрану, поготово ако желимо одржати своје срце здравим и смањити холестерол. Тарнер наводи да растворљива влакна у махунаркама помажу у смањењу ЛДЛ холестерола заустављајући његову апсорпцију у цријевима.

“Редовна конзумација махунарки у различитим облицима, попут супа, салата или прилога, може придонети побољшању нивоа холестерола и цјелокупном здрављу срца”, закључује дијететичарка.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.