RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčkog obilježilo Međunarodni dan nestalih

„Međunarodni dan nestalih“, koji se obilježava 30. augusta, Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko Distrikta, uz podršku Međunarodnog instituta za nestale osobe, danas je obilježilo na Trgu mladih u Brčkom i na Savskom mostu.

Ramiz Ahmetović, predsjednik ovog udruženja istakao je da je u vremenu od 10 i 30 na Trgu postavljena silueta na kojoj građani mogu ispisivati poruke, dok je u 12 sati i pet minuta sa mosta na rijeci Savi biti pušteno više stotina bijelih balona sa ispisanim porukama, uz simbolično bacanje cvijeće u Savu:

„U Bosni i Hercegovini je ubijeno preko 30.000 civila, gdje je ekshumirano 22.000 i 8.000 potražujemo. U Brčkom sad- zasad potražujemo preko 100 civila, bez mosta, na mostu je ubijeno više desetina civila“.

Rezultati su evidentno loši. Ne znam koji je razlog. Znam da tužiteljstvo vodi istragu oko Mosta i neshvatljivo je da za toliko vrijeme još nisu podigli optužnicu, dodao je Ahmetović.

 

Anđelka Arnautović, članica Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko Distrikta je kazala da porodice pobijenih samo žele da nađu nestale, da budu dostojno sahranjeni, ali i iskazala skepsu da će taj dan ikada doći.

 

Obilježavanjem ovog značajnog datuma , kako je istaknuto, čuva se sjećanje na nevino ubijene i tako iskazuje poštovanje i pijetitet svim žrtvama

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.