RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

PRUŽI MI RUKU ZA SLJEDEĆI KORAK

Kao u poznatoj dječjoj pjesmici: „Djeca su ukras svijeta“ tako smo i mi ukrasili 28. avgust 2015. godine, organizovanjem još jedne sportske radionice u Vidovicama, a sve ovo u okviru projekta „Pruži mi ruku za sljedeći korak“ koji realizuje UG „Srpski omladinski savez“ iz Brčkog.

Naime, na sportskoj radionici organizovano je druženje djece iz Velike Obarske i djece iz Vidovica, s ciljem da kroz druženje, sport i rekreaciju razviju sportski duh, ali i da se smanji nivo predrasuda koje su u današnjem životu sve više izražene. Nastojali smo da im izgradimo svijest o prijateljstvu, poštivanju vlastite kulture i tradicije, ali i upoznavanju i uvažavanju tradicije i kulture drugog i drugačijeg.

Sportsku radionicu i ovaj put organizovao je trener, koji je učesnike podijelio u odgovarajuće grupe, te su organizovana raznorazna takmičenja, u kojima su djeca pokazala svoje sportske vještine. Učesnici na radionici iskazali su veliko zadovoljstvo kvalitetom organizovanja, ali i gostoprimstvom svojih vršnjaka iz opštine Vidovice. Ovo je bilo prvo upoznavanje djece iz Velike Obarske s djecom iz Vidovica, te očekujemo nastavak druženja, još boljeg upoznavanje i stvaranja čvršćeg prijateljstva i na narednim radionicama.

Svrha projekta „Pruži mi ruku za sljedeći korak“ je da okupimo mlade ljude iz ciljanih opština i omogućimo im da kreiraju zajednička i pozitivna životna iskustva, te na taj način stvore ambijent koji će doprinijeti procesu pomirenja, mobilizacije ličnih i kolektivnih resursa u pravcu ostvarenja zajedničkih ciljeva, te opštem napretku stanja u BiH. Bazirajući svoj rad na unapređenju položaja mladih kroz promociju i zagovaranje pomirenja, tolerancije i suživota u zajednici, UG „SOS“ realizuje navedeni projekat u tri mjesta Srebrenik, Velika Obarska i Vidovice, a projekat se, kao što je poznato, realizuje od 21. aprila i provodiće se do mjeseca decembar. U pomenutom mjesecu će biti održan završni događaj, na kojem će se djeca iz pomenutih opština okupiti u Brčkom, gradu koji simboliše funkcionalnost sva tri naroda, te će kroz glumu pokazati ono što su naučili u proteklom periodu.

Izvor: Srpski omladinski savez

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.