RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

JP ”Komunalno”: Od danas informacije za korisnike na portalu

Od danas svi kupci usluga Javnog preduzeća „Komunalno Brčko“ putem web portala racun.komunalno.ba mogu da provjere stanje na svojim računima za usluge koje im pruža naše preduzeće – isporuka električne energije, isporuka vode, odvoz smeća i druge usluge. Riječ je o publikovanju dijela podataka koji se nalaze u Informacionom sistemu za obračun i fakturisanje.

Takođe, svi zainteresovani građani mogu da pristupe i web portalu gis.komunalno.ba na kojem je na jedinstven način – kroz prostorne i numeričke podatke, prikazana kompletna infrastruktura kojom upravlja naše javno preduzeće.

Ovo je na konferenciji za novinare održanoj danas saopštio Admir Nuković, direktor Javnog preduzeća „Komunalno Brčko“.

Građani Brčko distrikta BiH, korisnici usluga JP „Komunalno Brčko“, putem web stranice racun.komunalno.ba mogu da prate izmirenje svojih obaveza i izvrše uvid u račune za usluge koje im pruža JP „Komunalno Brčko“. Svakom zainteresovanom kupcu na šalterima Info centra (Tina Ujevića 66) biće dodijeljeno jedinstveno korisničko ime i lozinka. Ulaskom u svoj račun, kupac može da:

-provjeri stanje računa za usluge koje koristi (električna energija, voda, odvoz smeća i ostale usluge)
-provjeri potrošnju i uplate za tekuću i prethodne godine
-koristi filter za prikaz računa / potrošnje po mjesecima u poslednje dvije godine
-provjeri zbir ukupne potrošnje za godinu dana / ukupno finansijsko zaduženje za godinu dana
-iskoristi mogućnost da se svi podaci generišu kroz filter u PDF i odštampaju / sačuvaju
-promijeni svoju lozinku, ali ne i druge podatke.

U isto vrijeme, svim zainteresovanim pojedincima, organizacijama, institucijama i široj lokalnoj zajednici putem web stranice gis.komunalno.ba omogućavamo pristup geografskom informacionom sistemu komunalnih uređaja Javnog preduzeća „Komunalno Brčko“. Ovaj portal je od posebnog značaja za institucije i preduzeća koja se na bilo koji način bave prostorom, odnosno upravljanjem i eksploatacijom prostornih objekata, koji se odnose na prostorno planiranje, građevinsko i drugo zemljište, putnu i željezničku mrežu, vodovod, kanalizaciju, elektrodistribuciju, gasifikaciju, telekomunikacije, toplovod, ekologiju, zelenilo i javne površine, poljoprivredu, šumarstvo i drugo.

Korisnik kroz web stranicu gis.komunalno.ba otvara stranicu GIS-a JP „Komunalno Brčko“ gdje ima uvid u Prostorni Informacioni Sistem. Web stranica omogućava vizualizaciju grafičkih i numeričkih podataka o elektro vodovima, trafo stanicama, svjetiljkama, elektrostubovima, vodovodnim cjevovodima, hidrantima, kanalizacionim cjevovodima, kanalizacionim revizionim oknima, ulicama i kućnim brojevima, lokacijama kontejnera za otpad, zelenim površinama i drugim objektima u okviru infrastrukture kojom upravlja JP „Komunalno Brčko“.

Modeli komunalnih uređaja – elektrodistribucija, vodovod, kanalizacija, čistoća i adresni model su prikazani preko katastarskih podloga i ortofoto snimaka. U svakom modelu podaci su prikazani slojevito sa mogućnošću uključenja i isključenja pojedinih slojeva.

Web publikovanje ove dvije značajne funkcije najavljeno je sredinom jula na konferenciji za novinare organizovanoj povodom predstavljanja koncepta Brčko pametni grad, te nakon što je kreirana i objavljena web stranica brckosmartcity.com, ovo je drugi značajan segment uvezivanja i objavljivanja funkcija važnih za sve građane Brčkog.

Naredni projekat koji se odnosi na Smart City koncept, a čiji je nosilac Odjeljenje za opšte i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, odnosi se na uspostavljanje bežičnog interneta u centralnoj gradskoj zoni, od Vijećnice do Direkcije za finansije, a kasnije i do gradskog i parka na Trgu pravde, rekao je na današnjoj konferenciji direktor Nuković.

Ovom prilikom direktor Admir Nuković najavio je i da će u oktobru biti organizovan i Treći Dan inovacija, na kojem ćemo ugostiti predstavnike gradova iz regiona koji se s pravom mogu već sada nazvati „pametni“, da bi sa nama podijelili svoja iskustva i znanja.

Izvor:JP “Komunalno”

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.