RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

У Дистрикту и даље најнижа плата у БиХ

Према статистичким подацима Агенције за статистику БиХ у  дистрикту Брчко из године у годину се повећава просјечна нето плата,  али је  и даље најнижа у БиХ.

То повећање је значајно мање и спорије него што је раст трошкова живота. Ни код запошљавања не цвјетају руже. Све је то, чини се, резултат привредног мртвила у дистрикту.

Просјечна нето плата  у дистрикту Брчко у  априлу ове године износила је 822 марака и има безначајно повећање од неких шест  марке у односу на исти период прошле године, најновији су подаци  Агенције  за статистику Босне и Херцеговине, подружнице  Брчко.

Секретар Синдиката дистрикта Илија Калајџић, каже да у  поређењу са ентитетима дистрикт има најнижу плату и она је у односу на Републику Српску мања за  13 марака односно 11 марака   мања него у Федерацији БиХ.

Заправо, просјечна плата у дистрикту не биљежи озбиљније повећање још од 2009. године, иако су трошкови живота за то вријеме порасли за дупло.

„Синдикална потрошачка корпа кој смо ми у Синдикату рачунали  премашује 1800 марака за четворочлану породицу и обухвата поред хране све остале основне  трошкове живота“, нагласио је   Калајџић.

ilija-kalajdzic 1

 

Гледано по дјелатностима, највише се зарађује у образовању 1350 марака, а најнижа у трговини грађевинарству и услужним дјелатностима и креће се од 400 до 500 марака.

У Брчком имамо 10.926 пензионера од тога 6.306 оних који пензије примају из Фонда РС, а 4.620 из Фонда Федерације БиХ.  Просјечна пензија у РС износила је 323 а Федерацији 336 марака.

„ Није нормално да људи који се баве политиком сједе у скупштинама ентитета или дистрикту, да су носиоци капитала, запошљавају раднике, а не уплаћују доприносе за пензионо осигурање. Ми имамо таквих примјера у Брчком и није чудо што су пензионери социјални случајеви. Нико данас не може са 300 марака колико износе пензије,  да живи и себи обезбиједи егзистенцију“, истако је Клајџић.

Када је ријеч о запослености у дистрикту Брчко, ни ту се стање није битније мијењало. Иако се из године у годину биљежи стални пораст запослених, он се броји у десецима.Тако је у априлу 2011.године било запослено 16.490 лица, а  ове године  16.503 лица.На евиденцији Завода за запошљавање дистрикта тренутно се  налази  12.391 лице од којих преко 1.250 са високом стручном спремом.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.