RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Бесплатни мамографски прегледи за 200 жена из Брчког

Удружење обољелих од малигних болести „Брчанско срце“ у сарадњи са организацијом „Think Pink – заједно смо једно“ од данас до 16. маја у Брчком реализује пројекат под називом „Дани здравља“ у склопу кога ће 200 жена добити бесплатан мамографски преглед.

Комби са мамографом је смјештен на паркингу испред просторија Удружења „Брчанско срце“, а жене на прегледе долазе по унапријед испланираној сатници – на сваких десет минута по једна жена – како би се дневно прегледало по 50 жена.

Предсједница Удружења обољелих од малигних болести „Брчанско срце“ Рамиза Мусић каже да је велики број жена заинтересован за мамографски преглед, али да ће у ових пар дана бити омогућен преглед за 200 жена. Мусић напомиње да су жене заинтересоване за овај вид превенције и позвала све жене које имају намјеру да ураде мамографски преглед да се пријаве у Удружење како би се нашле на списку за наредни долазак покретног манмографа у Брчко.

„Заиста имамо доста позива и нажалост не можемо примити све жене које желе да своје здравље контролишу на овај начин. Све оне које нису успјеле да ураде мамографски преглед овога пута стављамо на списак за неки други пута када будемо успјеле обезбиједити покрентни мамограф“, истакла је Рамиза Мусић.

Она је овом приликом поручила свим женама да рано откривање болести значи живот, а не смрт, због чега их је позвала на редовне прегледе.

Пројекат „Дани здравља“ седму годину проводи Удружење обољелих од малигних болести „Брчанско срце“ у сарадњи са удружењем „Think Pink – заједно смо једно“.

„Од 2018. године до данас, од како у Брчко долази покретни мамограф, прегедано је 1.200 жена. Показало се да је ово заиста ефикасно, гдје жене не морају да чекају на преглед“, истакла је Рамиза Мусић.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.