RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Voćari zadovoljni urodom trešnje

Vremenske prilike pogodovale su ovogodišnjem urodu trešnje na području Distrikta i u poređenju sa prošlom godinom kvalitet i urod je nadmašio očekivanja zbog čega voćari u Distriktu ističu zadovoljstvo distribucijom i kvalitetom trešnje.

Bakija Ribić, voćar iz Šatorovića kaže da  je u poređenju sa prošlom godinom kada je urod bio veoma loš zbog vremenskih neprilika, ove godine urod bolji za 100 posto. Prošle godine od planiranih sedam tona trešnje nabrao je oko 400 kg, dok je ove godine to mnogo bolje, te će voćari uspjeti da pokriju svoje troškove. Prema njegovim riječima samostalno se snalaze na tržištu od Bijeljine, Čelića do Arizone, jer nemaju organizovanog otkupa trešnje.

„Trenutne cijene trešnje u veleprodaji se kreću od dvije do četiri KM, dok u maloprodaji dostižu iznos više od 5 KM po kilogramu što je neprihvatljivo, jer na taj način otkupljivači trešnju kupcima prodaju po duplo većoj cijeni“, dodao je Ribić te je istakao da ne bi trebalo dolaziti do poskupljenja trešnje, kao i da sve zavisi od prodaje i potražnje.

Ribić kaže da je trešnja iz Brčkog ravna kvaliteti trešnji iz Srbije i ove godine voćari s ovih područja imaju sreću da su ranije krenuli sa distribucijom zato što su uvedene kontrole i red na granici i osim ovlaštenih uvoznika ne može svako vršiti uvoz trešnje iz Srbije. On dodaje da se za sada u Brčkom nalazi mala količina srbijanske trešnje za koju proizvođači traže puno veću cijenu, a koja nije kvalitetnija od trešnje iz Distrikta.

Voćari iz Brčkog ističu da su ove godine zadovoljni urodom trešanja koji je praćen značajnim poboljšanjem kvalitete u odnosu na prethodnu sezonu, a posebno ih raduje činjenica da su cijene ovog voća prihvatljivije za kupce, jer je prošle godine trešnja u veleprodaji iznosila ispod tri KM.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.