RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Vijeće ministara BiH – Projekt digitalizacije javnih RTV servisa u BiH u završnoj fazi

Foto: BHRT

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Informaciju Ministarstva komunikacija i prometa o statusu Projekta digitalizacije javnih radiotelevizijskih servisa u BiH koji je, potpisivanjem ugovora o nabavci opreme za digitalni prijenos i emitiranje, dobio novi zamah u realizaciji, a nakon dužeg zastoja u provedbi druge i treće faze.

Potpisivanjem Ugovora o nabavci opreme za digitalni prijenos i emitiranje za realizaciju Projekta digitalizacije Javnih RTV servisa u BiH 3. januara 2024. godine počeo je teći rok od 510 dana za puštanje cjelokupnog sustava u rad. Ugovor su potpisali ministar komunikacija i prometa Edin Forto i predstavnici grupa ponuđača Srrius 2010 Banja Luka i Odašiljači i veze Zagreb – saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Završetkom druge faze tog projekta krajem ove godine bit će omogućeno praćenje zemaljske televizije putem novog digitalnog signala u većem dijelu BiH.

Realizacijom i treće faza na području cijele BiH bit će omogućen prijam programa javnih RTV servisa u BiH putem DVB-T2 platforme digitalne zemaljske televizije.

Za praćenje realizacije ovog ugovora Ministarstvo komunikacija i prometa je formiralo stručno povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka ovog ministarstva i sva tri javna RTV servisa u BiH.

Nakon okončanja postupka prijema, montaže, testiranja i puštanja u rad nabavljene opreme Ministarstvo komunikacija i prometa će izvijestiti Vijeće ministara BiH – navodi se u saopćenju.

Vijeće ministara BiH usvojilo je i Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o poduzetim koracima za rješavanje diskriminacije stranih farmaceutskih kompanija u vezi s esencijalnim listama lijekova na kantonalnoj razini, i to u Kantonu Sarajevo, Unsko-sanskom, Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu 10.

Vijeće ministara BiH naglašava važnost poduzimanja mjera za ispunjenje preporuka sa sastanaka Pododbora za unutarnje tržište i konkurenciju, uključujući zaštitu zdravlja i potrošača i Pododbora za trgovinu i industriju, carine i oporezivanje, održanih krajem veljače i ožujka prošle godine, kao i pisama dužnosnika Europske komisije u kojima se traži ukidanje diskriminatornih praksi kantonalnih institucija u vezi s esencijalnim listama lijekova.

Vijeće ministara BiH dalo je suglasnosti za glasovanje državljana Republike Bugarske na teritoriju Bosne i Hercegovine, a na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Glasovanje će biti organizirano u povodu izbora za članove Narodne skupštine Republike Bugarske te za članove Europskog parlamenta iz ove zemlje.

Bugarskim državljanima koji borave na teritoriju BiH omogućeno je glasovanje 9. 6. 2024. godine u prostorijama Veleposlanstva Republike Bugarske u Sarajevu u terminu od 7:00 do 20:00 sati.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.