RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

OHR: Vlasti moraju pojačati svoje napore da ubrzaju provedbu infrastrukturnih i investicionih projekata u Brčko distriktu

Foto: Arhiva

“Vlasti Brčko Distrikta trebaju ubrzati administrativne procedure kako bi održali tempo u realizaciji projekta i održali efikasnu saradnju sa međunarodnim partnerima”, rekao je danas prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Jonathan Mennuti tokom posjete Brčkom gdje je boravio zajedno sa šeficom Ureda EBRD-a u BiH Manuelom Naessl. Mennuti i Naessl su se sastali sa Vladom Brčko Distrikta kako bi razgovarali o infrastrukturnim inicijativama koje su u toku i o koracima koje je potrebno hitno poduzeti da bi se smanjila kašnjenja i osigurao napredak u odvijanju infrastrukturnih projekata.

Osnovna tema razgovora bila je izdavanje građevinskih dozvola i druge administrativne procedure koje su ključne za uspješan završetak projekta modernizacije Luke Brčko. Ovaj projekat ima veliki značaj ne samo za Brčko nego i za cijelu državu. Članovi Vlade odgovorni za ove procedure obavezali su se tokom razgovora sa supervizorom i gospođom Naessl da će u kratkom roku riješiti otvorena pitanja. „Zadovoljan sam činjenicom da su zvaničnici preuzeli odgovornost za izvršavanje svojih dužnosti. Odgovornost prema građanima Brčkog i međunarodnim partnerima Distrikta je od vitalnog značaja i mora se poboljšati“, rekao je supervizor.

Uz to, na sastanku se razgovaralo i o potencijalu i perspektivama Brčkog u vezi s inicijativama za korištenje obnovljivih izvora energije i poboljšanja distribucije električne energije, sa ciljem daljeg kretanja Distrikta ka trajnoj energetskoj održivosti u budućnosti. Naglašeno je da je brzo donošenje odluka u ovim oblastima od suštinskog značaja za nastavak uspješne saradnje sa međunarodnim partnerima i ubrzanje procesa održive tranzicije u energetskom sektoru.

U odvojenom sastanku sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti, supervizor Mennuti je dodatno razgovarao o zabrinjavajućim kašnjenjima i izazovima u vezi sa provedbom reformi u oblasti dobre uprave, realizacijom investicionih inicijativa, kao i odgovornog planiranja budžeta i borbe protiv korupcije. „Iako je 2024. izborna godina, vlasti Brčko Distrikta moraju biti efikasnije u provedbi projekata i ubrzati administrativne procedure kako bi se izbjegli nepotrebni zastoji i zadržao fokus na reformi javne uprave i borbi protiv korupcije.

Održiv napredak je od najveće važnosti ukoliko su vlasti istinski opredijeljene da u potpunosti iskoriste potencijale Distrikta i osiguraju zajednički prosperitet za sve građane Brčko Distrikta“, zaključio je supervizor.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.