RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Humanitarna akcija “Srcem za Marušku”

Profesori iz JU Poljoprivredne i medicinske škole Brčko danas su na press konferenciji za novinare najavili humanitarnu akciju „Srcem za Marušku“ u sklopu koje će u naredna dva mjeseca prikupljati novac za nastavak liječenja sedmogodišnje Maruške koja boluje od cerebralne paralize, kćerke profesorice Ljudmile Pejić iz Poljoprivredne i medicinske škole. Humanitarnoj akciji se priključilo i Udruženje građana „Vjera i nada“.

Maruška se trenutno nalazi na liječenju u Novom Sadu i na sedmičnom nivou za fizikalne terapije je potrebno uplatiti između 100 i 200 eura, a s obzirom da majka kćerke boluje od karcinoma dojke i jedina je koja radi u porodici, članovi ove porodice nisu u mogućnosti obezbijediti novac za adekvatno liječenje djevojčice.

„Maruška zavisi 100 posto od tuđe njege i ona se u Novom Sadu na liječenju nalazi s ocem te smo ovu akciju pokrenuli kako bi prikupili što veća novčana sredstva za nastavak njenog liječenja. Ovim putem pozivamo sugrađane da se odazovu humanitarnoj akciji i pomognu djevojčici naše kolegice da prohoda i progovori“, rekla je Vedrana Dragičević, pomoćnica direktora u JU Poljoprivrednoj i medicinskoj školi i nastavnica srpskog jezika i književnosti, te dodala da će humanitarna akcija trajati do 16. jula ove godine.

U utorak 28. maja sa početkom u 19:30 sati u Domu kulture Brčko održat će se i humanitarni koncert na kojem će učešće uzeti veliki broj kulturno-umjetničkih društava sa područja Distrikta gdje će građani imati priliku i na ovaj način svojim dobrovoljnim prilozima podržati humanitarnu akciju i pomoći u liječenju Maruške.

Udruženje građana „Vjera i nada“ koje okuplja članove oboljele od mišićne distrofije, cerebralne paralize, dječije paralize i mišićne atrofije i ostalih neuromišićnih oboljenja pridružilo se humanitarnoj akciji sa ciljem da pomognu u prikupljanju novčanih sredstava za nastavak liječenja Maruške.

„Razumijemo koje je to oboljenje i koliko košta liječenje, te se iskreno nadamo da će se odazvati što veći broj građana i podržati humanitarnu akciju „Srcem za Marušku“, dodala je Nataša Damjanović, predsjednica Udruženja.

Plakati sa informacijama o humanitarnoj akciji bit će polijepljeni na vidnim mjestima u gradu, a dobrovoljne priloge građani će moći ostaviti u kutijama koje će biti postavljene u hramovima Srpske pravoslavne crkve u Brčko distriktu.

Građani koji žele pomoći Maruški da prohoda i stane na svoje noge novac mogu uplatiti na žiro račun:

555-003-81444775-10
Nova banka a.d. filijala Brčko
Ljudmila Pejić Jukić (majka)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.