RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Građani u Banjoj Luci čekaju po tri sata da predaju zahtjev za novi lični dokument

Foto: Fena

Gužve u Odsjeku za izdavanje ličnih dokumenata u Banjoj Luci svakodnevna su standardna slika, ali u posljednje vrijeme gužve su veće i čekanja u redu traju i po tri sata i više.

– Zahtjev za pasoš za dijete sam predao 1. aprila, a dokument sam preuzeo tek iz trećeg pokušaja. U dva pokušaja se bukvalno nije moglo ući u prostoriju kolika je gužva bila. Osim toga, na istim šalterima se predaju zahtjevi za dokumente i preuzimaju. Tolike pare smo dali za razne elektronske usluge u javnoj upravi, pa zar se više i ova usluga za svakog građanina ne može dići na dostojanstven nivo. U Srbiji elektronskim putem zakažeš termin za takve stvari i nema ovakvog ponižavanja – kaže za Fenu jedan građanin Banje Luke koji je dokument preuzeo 14. maja.

Nadležni kao jedan od razloga zašto su tolika čekanja u kancelariji Odsjeka za izdavanje ličnih dokumenata navode to da je ove godine broj podnesenh zahtjeva građana na šalterima za izdavanje ličnih dokumenta veći za 100 posto u odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine.

Dnevno se, kako kažu, više stotina građana obraća sa zahtjevom.

– Ali, svi podneseni zahtjevi se rješavaju u što kraćem i zakonom predviđenom roku. Svakodnevno više stotina građana se obraća zahtjevom, a razlog povećanog broja podnesenih zahtjeva je istek/zamjena ličnih dokumenata (lične karte, vozačke dozvole i pasoši) – kaže za Fenu portparol Policijske uprava Banja Luka Milana Stojanović.

U Policijskoj upravi mole građane za strpljenje i razumijevanje, “jer su u cilju što efikasnijeg pružanja usluga, a radi ostvarivanja njihovih prava, angažovani maksimalni resursi, kao i dodatni službenici za rad na šalterima”.

Podsjećaju da je rad Odsjeka za izdavanje ličnih dokumenata, Odjeljenje za pravne i kadrovske poslove Policijske uprave Banja Luka organizovan u dvije smjene, svakim radnim danom od 7 do 20 sati.

– Svi šalteri u Odsjeku su shodno određenoj namjeni u funkciji i rade punim kapacitetom – tvrde u Policijskoj upravi.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.