RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Заштита од сунца кључна за здравље коже

Према подацима Свјетске здравствене организације два до три милиона људи годишње оболи од неког облика злоћудног тумора коже од чега чак 132.000 од најзлоћуднијег међу њима, малигног меланома.

Специјалиста дерматовенерологије Јавне здравствене установе „Здравствени центар Брчко“ др Свјетлана Радовановић каже да је меланом најређи облик карцинома коже, али истовремено и најопаснији, док је основни  узрок његове појаве на кожи учестала изложеност ултравиолетном (УВ) зрачењу и тo посебно код особа са осјетљивим типом коже.

„Како би на вријеме припремили нашу кожу за надолазеће љето потребно је постепено се излагати сунчаним зракама до 10.00 часова ујутро и у каснијим послијеподневним часовима иза 17.00 часова уз примјену одговарајућих заштита“, рекла је др Радовановић.

Др Радовановић каже да  изложеност УВ зрацима може да потиче и од сунца и од соларијума, додајући да особе са великим бројем младежа, са породичном историјом обољења и особе са лошијим имуним системом су под већим ризиком да оболе од ове врсте рака.

Према њеним ријечима, да ако неко има на тијелу преко 50 младежа требало би једном годишње редовно вршити прегледе истих.

Доктори широм свијета препоручују, да преглед и самопреглед коже и младежа једном у месец дана су најбоља превенција у раном откривању меланома, једном од облика рака коже.

Уколико се он открије у раној фази, меланом је 100 одсто изљечив и требало ми имати на уму да имамо само једну кожу, да је пажљиво чувамо, те да је заштитимо од штетног сунчевог зрачења.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.