RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Енергетска заједница: Уколико реформе не буду проведене БиХ ће плаћати двоструко

Напредак који је Босна и Херцеговина остварила 2023. у реформама које се односе на енергетски и климатски сектор је умјерен, и даље су потребне кључне реформе како би се тржишта и институционални оквир ускладили са стандардима Еуропске уније, пооручио је данас директор Секретаријата Енергетске заједнице са сједиштем у Бечу Артур Лорковски.

Лорковски је у Сарајеву одржао презентацију под називом “Провођење Уговора о Енергетској заједници”. Ријеч је о напретку који је земља постигла у 2023. години у реформама које се односе на енергетски и климатски сектор.

Подсјетио је да Енергетска заједница пружа Босни и Херцеговини и осталим земљама региона прилику за убрзану интеграцију са енергетским тржиштима Еуропске уније.

“Ове могућности произилазе из одлуке Еуропског вијећа да отвори преговоре са Босном и Херцеговином, али прије дана приступања ваша земља може профитирати од пуне интеграције са енергетским тржиштима Еуропске уније. За придруживање енергетским тржиштима ЕУ очекује се да ће земља провести неке реформе”, рекао је Лорковски.

Подсјетио је да је недавно Еуропска унија понудила финансијску подршку за имплементацију ових реформи.

“Ова подршка, финансијска подршка се зове план раста за Западни Балкан и очекује се да ће тај план Босни и Херцеговини обезбиједити милијарду еура. Ово је финансијска подршка чији је интензитет упоредив са подршком која се пружа кохезионим регионима у Еуропској унији. Дакле, нема више изговора за необављање реформи”, поручио је Лорковски, те додао:

“Уколико те реформе не буду проведене, Босна и Херцеговина ће плаћати двоструко. Једном због недоступности тржишту Еуропске уније, а други пут због недобивања финанцијске подршке Еуропске уније.”

На питање новинара може ли у кратким цртама навести какав напредак је остварила Босна И Херцеговина у протеклом периоду, Лорковски је казао:

“Напредак који је измјерила Енергетска заједница у енергетском климатском окружењу у 2023. години био је умјерен. И даље су потребне кључне реформе како би се тржишта и институционални оквир ускладили са стандардима Еуропске уније.”

Додао је “потребно је што прије приступити тржиштима Еуропске уније и, као друго, профитирати у мјери у којој је то могуће од финансијске подршке коју нуди Еуропска унија.”

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.