RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Одржана прва јавна расправа о Ребалансу буџета дистрикта Брчко за 2024. годину

Фото: Миљана Ђурђевић

У просторијама Скупштине дистрикта Брчко синоћ  је одржана прва од укупно двије планиране  јавне расправе о приједлогу Одлуке о измјени Буџета дистрикта Брчко за 2024. годину у износу од око 60,9 милиона конвертибилних  марака.

На јавној расправи, којој су присуствовали представници  мјесних заједница, политичких партија, Привредне коморе, Синдиката и удружења грађана, највише захтјева односило се на изградњу и обнову путне инфраструктуре, рјешавање питања водоснабдијевања и канализационе мреже, те  чишћење корита ријека, као и пружање квалитетније медицинске помоћи, обазбјеђивање асистената и других стручних лица за дјецу са посебним потребама, те већа улагања у омладину и  спорт.

Фото: Миљана Ђурђевић

Након одржане јавне расправе градоначелник Брчког Зијад Нишић је истакао да није било много захтјева грађана који већ нису уврштени у приједлог ребаланса.

„ Буџет који ће заједно са ребалансом износити око 458 милиона углавном је усмјерен на капиталне пројекте у инфраструктури, ту су и средства за линеарно повећање плата, здравство и образовање, тако да мислим да ће овај буџет бити недостатан, али ће покрити основне потребе грађана“, рекао је Нишић.

Од укупнo 60, 9 милиона конвертибилних марака  средстава предвиђених ребалансом буџета око 35 милиона односи се на вишак прихода над расходима, 25 милиона су приходи и око два милиона је умањење на одређеним ставкама.

„Највећи дио ребалансираних средстава ићи ће на капитални буџет 14,3 милиона, око осам милиона предвиђено је за материјалне трошкове и услуге и 5,9 милиона за линеарно повећање плата у појединачном износу од 165 конвертибилних марака свим запосленим у јавној управи, затим додатна средства за подстицај у пољопривреди и привреди, те повећање студентских стипендија са 200 на 300 марака“, појаснио је  Срђан Блажић, предсједник скупштинске Комисије за Буџет.

Финансијска средства за организовање и спровођење јавне расправе, те штампање 200 примјерака приједлога Одлуке о измјени буџета Брчко дистрикта Брчко за 2024. годину као и њихову дистрибуцију обезбиједила је  Влада Брчко дистрикта.

Након спроведене  друге јавне расправе предвиђене за  суботу 25. маја  ове  године, Комисија за буџет, Скупштине Брчко дистрикта сумираће комплетну расправу и поднијеће Скупштини извјештај с приједлозима и мишљењима с јавне расправе.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.