RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Савез синдиката РС: Највеће плате у финансијама и осигурању, најниже у грађевинарству

Фото: Архива

Највиши просјек плата у Републици Српској (РС) у априлу био је у области финансијских дјелатности и осигурања и износи 1.806 КМ, док су најнижу исплаћену плату у просјеку добили радници у грађевинарству 1.107 КМ, саопштено је из Савеза синдиката Републике Српске.

Просјечна нето плата у Републици Српској исплаћена у априлу износи 1.400 КМ и већа је за шест КМ у односу на просјечну нето плату исплаћену у марту.

Ниске просјечне плате примили су радници запослени у дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерство и угоститељство 1.139 КМ, области саобраћаја и складиштења 1.150 КМ, те прерађивачкој индустрији у износу од 1.200 КМ.

Синдикална потрошачка корпа за април износи 2.613 КМ и просјечна плата је покрива са 53,58 одсто.

Из Савеза синдиката подсјећају да синдикална потрошачка корпа садржи трошкове за прехрану, становање и комуналне услуге, текуће одржавање домаћинства, одјећу и обућу, хигијену и његу здравља, превоз, образовање и културу.

Породице у Републици Српској су највише новца трошиле на прехрану 1.185 КМ.

За становање и комуналне услуге било је потребно издвојити 650 КМ, за превоз 226 КМ, набавка одјеће и обуће коштала је 203 КМ, док је за текуће одржавање домаћинства у априлу било потребно издвојити 146 КМ.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.