RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Мјештани Брезика присуствовали јавној расправи о нацрту Регулационог плана “Брезик 2”

Фото: Миљана Ђурђевић

У сали Скупштине дистрикта Брчко недавно је одржана јавна расправа о нацрту Регулационог плана дијела стамбеног насеља „Брезик 2“ Брчко на којој су своје примједбе и сугестије изнијели бројни мјештани који живе на простору који је обухваћен овим регулационим планом.

Основне замјерке изнесене на јавној  расправи о нацрту Регулационог плана дијела стамбеног насеља „Брезик 2“ Брчко односе се на, како су мјештани истакли, предетаљно планирану инфраструктуру при чему је занемарен садржај који може бити кориштен у друштвене сврхе.

„Нису планирана и предвиђена дјечија игралишта и зелене површине унутар самог насеља, јер оно што смо видјели то је планирано искључиво на ободима мјесне заједнице“, каже Дражен Ружичић предсједник Мјесне заједнице Доњи Брезик.

Како је рекао с обзиром да је игралиште поред постојећег школског објекта доста скучено регулационим планом предвиђено је ново игралиште, али и обданиште на простору поред садашње зграде основне школе у Брезику.

„Игралиште је предвиђено уз саму школу, као и вртић, тако да дјеца која нису близу школе или не похађају ову школу неће моћи користити то игралиште па се поставља питање шта са том дјецом? Да ли су они ускраћени за овај друштвени садржај? Зато би наш приједлог био да се у дијелу регулационог плана предвиди поставка игралишта и на неком још подручју унутар самог насеља“, истакао је Ружичић.

Према његовим ријечима регулациони план који предвиђа отварање и повезивање садашњих слијепих улица, изградња шеталишта поред Близне и многих других садржаја је добар и уз одређене допуне за грађане ове мјесне заједнице би био задовољавајући.

Ружичић каже да ће сви приједлози изнесени на јавној расправи, али и други приједлози које мјештани Мјесне заједнице Брезик имају бити достављени писмено носиоцу израде, односно Одјељењу за просторно планирање и другим надлежним институцијама.

Ружичић је на крају изразио наду да ће овај регулациони план бити ускоро усвојен, прије избора, како би се кренуло у саму његову реализацију.

Оквирна граница Регулационог плана дијела стамбеног насеља „Брезик 2“ Брчко обухвата простор између два потока јужно од ријеке Саве, поток Близна са западне стране и Цигански поток са источне стране, те путне комуникације Брчко – Бијељина. Регулациони план је обухватио простор од око 90,25 хектара. Израда регулационог плана дефинише простор у којем људи живе, те његово усвајање је основ за грађење, издавање локацијских услова, грађевинских дозвола итд.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.