RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Sutra državno prvenstvo Specijalne olimpijade u inkluzivnom fudbalu

Foto: Mirsad Zahirović

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić, direktor Treće osnovne škole Vladimir Simić i koordinator Specijalne olimpijade za Brčko distrikt Sanel Bašić, danas su na press konferenciji najavili državno prvenstvo Specijalne olimpijade u inkluzivnom fudbalu koje će se po prvi put održati u Brčko distriktu BiH.

Turnir će se odvijati u sportskoj sali JU Tehničke škole Brčko i na brčanskom izletištu Ficibajer, a okupit će ukupno deset ekipa iz Brčkog i cijele BiH.

Obraćajući se prisutnima gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić iskazao je radost što je Brčko distrikt po prvi put u svojoj historiji domaćin 11. Specijalne olimpijade. Prema njegovim riječima ovakva takmičenja su u funkciji jedne socio-ekonomske i društvene inkluzije, koja povećavaju solidarnost, empatiju, samopouzdanje i samokontrolu.

„Po nekim statistikama incidenca djece sa intelektualnim poteškoćama i fizičkom invalidnosti je oko šest, a sada i do sedam posto, tako da je to populacija kojoj ćemo mi posvetiti posebnu pažnju. Podržavamo ovakva takmičenja i sve druge aktivnosti kojima će se podstaknuti socijalna kohezija i socijalne vještine. Mislimo da ovi mladi ljudi trebaju u svakom pogledu biti ravnopravni članovi društva, da se osjećaju sigurnim, voljenim i da svoje karijere mogu ostvarivati kao i svi drugi mladi ljudi“, poručio je Zijad Nišić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Vladimir Simić, direktor JU Treće osnovne škole Brčko kazao je da nakon 13 godina saradnje sa Specijalnom olimpijadom ova škola ima čast biti domaćin državnog prvenstva u inkluzivnom fudbalu i da je ovaj turnir kruna dosadašnje uspješne saradnje.

„Vjerovatno brčanska javnost zna da je Treća osnovna škola jedna specifična obrazovna ustanova zato što pored one klasične nastave koju smo svi mi prošli, ima i tri odjeljenja učenika s posebnim potrebama. Trudimo se da na svaki način te naše učenike uključimo u društveni život našeg grada i damo im šansu da pokažu sve svoje potencijale koje imaju“, dodao je Simić te podsjetio da je ovaj turnir ekvivalent državnom prvenstvu u fudbalu i da to nije mala stvar za grad, a posebno za učenike koji učestvuju u takmičenju.

Sanel Bašić, koordinator Specijalne olimpijade za Brčko distrikt najavio je ovom prilikom državno prvenstvo Specijalne olimpijade BiH u inkluzivnom fudbalu koje će se održati sutra u 10:30 sati u sportskoj sali JU Tehničke škole Brčko. Državno prvenstvo u inkluzivnom fudbalu održat će po pravilima Specijalne olimpijade i Fudbalskog saveza BiH.

„Imamo oko 100 učesnika iz pet različitih gradova iz cijele BiH. Sutra ćemo na takmičenju poslati poruke prijateljstva, ljubavi i da su osobe sa invaliditetom uvažavani članovi društva u našoj zajednici. Poslat ćemo poruke inkluzije i da Brčko distrikt u suštini živi inkluziju u pravom smislu te riječi“, rekao je Bašić te je naglasio da je ove poruke najbolje poslati kroz sport, ovaj put kroz fudbal, najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Državno prvenstvo Specijalne olimpijade BiH u inkluzivnom fudbalu održat se u tehničkoj organizaciji JU Treće osnovne škole Brčko, a suorganizatori takmičenja su Specijalna olimpijada BiH i Fudbalski savez BiH pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta BiH. Medijski sponzor turnira je RNU „Radio Brčko“.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.