RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Udruženje “Dijabetičara” Brčko održalo predavanje i kulinarsku radionicu sa bezglutenskim proizvodima

Foto: Mirsad Zahirović

Povodom obilježavanja mjeseca svjesnosti o celijakiji i sedmice svjesnosti o štitnoj žlijezdi Udruženje “Dijabetičara” Brčko jučer je u prostorijama udruženja održalo edukativno predavanje na temu “Bezglutenska ishrana i bolesti štitne žlijezde”, a nakon predavanja za učesnike je održana i kulinarska radionica sa bezglutenskim proizvodima.

S obzirom na to da je bezglutenska ishrana postala vrlo popularna među osobama s Hashimoto tireoiditisom, posebnim oboljenjem štitne žlijezde koje je prisutno kod svih dobnih skupina i u velikom je porastu u cijelom svijetu, na predavanju je skrenuta pažnja na važnost ranog prepoznavanja simptoma.

Na Hashimotovu bolest može se posumnjati ako su prisutni simptomi hipotireoze umor, suha koža, konstipacija, porast tjelesne mase, opadanje kose, osjećaj ukočenosti u zglobovima, slabost mišića, nedostatak koncentracije i depresija.

„Osobe koje sumnjaju na Hashimoto tireoiditis treba da provjere svoje laboratorijske vrijednosti hormona T3 i T4 kao i da prate promjene na tijelu koje mogu biti alarm da se nešto dešava“, rekao je Đorđe Vuković, predsjednik Udruženja „Dijabetičara“ Brčko.

Prema njegovim riječima osoba koja nakon dijabetesa dobije celijakiju psihički je dodatno opterećena jer u svoju redovnu ishranu od tog momenta ubacuje i  namirnice koje neće izazivati probleme. On kaže da je potrebno izmijeniti Pravilnik o bezglutenskom brašnu jer su članovi udruženja izrazili nezadovoljstvo s trenutnim brašnom koje dobijaju i zahtijevaju da dobiju kvalitetnije koje im je potrebno za svakodnevnu upotrebu.

Petra Simić jedna od prisutnih na predavanju čije dvoje djece ima celijakiju istakla je da su bezglutenski proizvodi mnogi skuplji u odnosu na ostale proizvode u tržnim centrima.

„Simptomi koje sam primijetila kod prvog djeteta su gubitak apetita i kilograma, malaksalost, dok kćerka nije imala nikakve simptome ali po preporuci ljekara uradili smo antitijela i biopsiju te smo utvrdili da i ona ima celijakiju, što znači da simptomi i ne moraju biti izraženi ako osoba dobije celijakiju“, dodala je Simić.

U okviru nastavka obilježavanja mjeseca svjesnosti o celijakiji i sedmice svjesnosti o štitnoj žlijezdi Udruženje “Dijabetičara” Brčko sutra će na Trgu mladih sa početkom u 09:30 sati organizovati besplatno mjerenje nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.