RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Održan okrugli stol na temu „Šta trebamo znati o pritiscima na birače u BiH?“

Foto: Gorana Antić

Omladinski centar “Vermont” u suradnji s Koalicijom „Pod lupom“ sinoć je u gradskom Omladinskom centru organizirao okrugli stol pod nazivom „Šta trebamo znati o pritiscima na birače u BiH?“.

„Cilj okruglog stola je dublje sagledavanje problema pritiska na birače u kontekstu Bosne i Hercegovine, koji predstavljaju nezakonite radnje političkih subjekata ili interesnih skupina da silom, ozbiljnom prijetnjom, prinudom, podmićivanjem ili korištenjem teškog ekonomskog stanja utiču na glasanje“, kazao je Damir Radenković ravnatelj Omladinskog centra Vermonta.

Foto: Gorana Antić

Budući da se mjesec dana pred izbore organiziraju predizbore kampanje, tada političke stranke mogu da predstave svoje programe, a sve prije toga Radenković navodi da nije u skladu sa Zakonom i ako se bilo tko nađe u situaciji da se vrši pritisak na njihov osobni izbor, da se mogu obratiti Omladinskom centru “Vermont” ili organizaciji „Pod lupom“, jer oni imaju mogućnost da prijave svaki vid pritiska na izborne procese.

Na okruglom stolu nazočila je i Mejra Šečić zastupnica romske nacionalne manjine u Skupštini Brčko distrikta, koja je ovom prilikom poručila da se na birače ne smije vršiti pritisak, te da svako ima pravo da glasa po svojoj savjesti.

Foto: Gorana Antić

Ravnatelj Omladinskog centra “Vermont” Damir Radenković poručio je kako će nastaviti sa sličnim aktivnostima, te se nadaju da će na predstojećim izborima imati svoje članove raspoređene u svim biračkim odborima i da će na taj način doprinijeti demokratskom glasanju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.