RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Sud Bosne i Hercegovine odbio žalbu SDS-a

Foto: BHRT

Apelaciono odjeljenje Suda Bosne i Hercegovine odbilo je žalbu SDS-a na odluku Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH) o zabrani učešća toj stranci na lokalnim izborima u oktobru.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Milan Miličević oglasio se tim povodom ocijenivši da “nepravedna i nedemokratska presuda Apelacionog vijeća Suda BiH kojоm se odbija žalba Srpske demokratske stranke na Odluku CIK-a, kojom se zabranjuje učešće na izborima, je nečuvena u demokratskim državama i parlamentarnim demokratijama”.

“Ovo nije samo udar na Srpsku demokratsku stranku, već i na Republiku Srpsku, Dejtonski sporazum i ustavni poredak u Bosni i Hercegovini koji je proizašao iz tog sporazuma”, naveo je Miličević.

On je najavio da će SDS iskoristiti sve pravne puteve, kaže Miličević, kako bi se, kako je kazao, ova nepravda ispravila.

“Srpska demokratska stranka je stub srpskog naroda i mi, za razliku od onih koji su na vlasti gotovo dvije decenije, imamo šta ponuditi građanima“, rekao je Miličević.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine juče je dala saglasnost na prijavu Srpske demokratske stranke – Volja naroda za učešće na predstojećim lokalnim izborima.

Nekoliko dana ranije, CIK BiH je odbio prijavu SDS-a zbog računa za finansiranje kampanje koji je bio registrovan na fizičko lice, jer je stranci ugašen račun zbog američkih sankcija koje su na snazi već 20 godina, a koje su aktivirane ove godine kroz gašenje računa u bankama.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.