RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Na velikom bosanskom skupu u Turskoj, Brčko predstavljale članice Udruženja žena Bošnjakinja

U turskoj provinciji Sakarya blizu Ankare, povodom Dana djece ali i stote godišnjice moderne Turske države, od 30. maja do 02. juna održan je veliki bosanski skup, odnosno druženje sa Bošnjacima porijeklom iz BiH i drugih bivših jugoslovenskih republika koji žive u Turskoj, a kojih samo u ovoj provinciji ima 120 000. Oni su u Tursku otišli prije više vjekova.

Na ovom Festivalu kulture, folklora i druženja Brčko su predstavljale članice Udruženja žena Bošnjakinja.

„To je bio skup Bošnjaka na kome se slavilo 100 godina tradicije i kulture bošnjačkog naroda. Predstavile smo tamo svoje rukotvorine, svoje tkane, pletene, vezene i heklane radove. I bile smo u našoj nošnji bosanskoj koju baštinimo, nosimo i pokazujemo gdje god možemo. To su bluza, dimije i šamija“, kazala je Munevera Kaloper, predsjednica udruženja.

Skupu su prisustvovala sva bošnjačka udruženja iz Turske, te mnogobrojni gosti iz BiH i svijeta. Prema njenim riječima, tu su iz BiH osim njih bila i dva pjevača sevdaha, te sazlije iz Živinica, kao i folklorni ansambli iz Austrije, Njemačke, Švicarske, Hrvatske, Makedonije i Kosova.

Ona je istakla, da je ovo milionski grad, koji ima dosta Bošnjaka.

„Možemo kazati da je ova provincija Bosna u malom. Svi čuvaju svoju tradiciju i sada imaju veliki projekt kroz koji žele da njihovi mladi potomci ne zaborave i bolje nauče maternji jezik svojih roditelja, odnosno bosanski jezik“, dodala je ona.

Kaloper je naglasila da su na ovo druženje otišle i promovisale svoj grad i tradiciju koju njeguju zahvaljujući podršci gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

Ovo je bila prilika da se svi skupa upoznaju u Turskoj, ali i u narednim godinama nastave druženje u zemljama u kojima ima Bošnjaka, ali i prvenstveno u Bosni i Hercegovini.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.