RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

У Републици Српској нови начин фискализације, предузетници опет у систему, а кладионице ослобођене

Порески обвезници који обављају промет роба и услуга у Републици Српској имају обавезу увођења новог начина фискализације јер је почела примјена законских рјешења по којима, између осталог, предузетници опет морају да имају фискалне касе, док су дјелатности клађења и коцкања тога ослобођени.

Министрица финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да је нови начин фискализације уведен јер је постојећи “застарио”, а да је сада предвиђен увид у промет у реалном времену.

“То ће повећати буџетске приходе”, тврди Видовић.

За разлику од претходне фискализације, овај пут трошкове иницијалне фискализације сноси буџет РС. То значи да ће сви порески обвезници РС платити куповину фискалних каса.

“Циљ доношења новог Закона о фискализацији, односно преласка на нови систем фискализације који је у току, је смањење сиве економије, замјена система фискализације који је застарио и који није компатибилан са постојећим рачунарским и софтверским системима, те смањење трошкова инспекцијског надзора од стране Пореске управе Републике Српске”, тврде за Фену у Пореској управи РС.

У складу са подзаконским актима, постоје двије групе обвезника који имају рокове за фискализацију.

Тако у првој групи обвезника фискализације припадају досадашњи обвезници фискализације који су били дужни да региструју сваки појединачни промет робе и услуга преко постојећих фискалних каса, као и они који су регистровали обављање дјелатности за које постоји обавеза евидентирања промета преко фискалне касе, до дана објављивања Јавног позива за ову групу. Позив је објављен 17. априла ове године.

Обвезници требају да најкасније до 17. јуна покрену поступак иницијалне фискализације подношењем пријаве за регистрацију пословног простора, захтјева за издавање безбједносног елемента и захтјева за субвенционисање трошкова иницијалне фискализације.

“Подсјећамо да је испоруком и постављањем електронског фискалног уређаја код пореског обвезника из Бања Луке, крајем маја ове године оператер фискалног система извршио прву иницијалну фискализацију, односно први обвезник је прешао на нови систем фискализације”, кажу за Фену у Пореској управи РС.

Порески обвезници који припадају другој групи обвезника фискализације дужни су исто тако да у року од 60 дана од дана објављивања јавног позива покрену поступак иницијалне фискализације. Јавни позив за другу групу биће објављен у року од шест мјесеци од дана ступања на снагу овог правилника.

“Рок за завршетак поступка иницијалне фискализације прве и друге групе обвезника износи шест мјесеци од дана истека рока за покретање поступка иницијалне фискализације. Поступак иницијалне фискализације сматра се завршеним успостављањем фискалне конекције, односно издавањем фискалног рачуна, а оператер фискалног система је дужан да одмах након успостављања фискалне конекције изврши изузимање старе фискалне касе и достави је Пореској управи у року од осам дана”, објашњавају у Пореској управи РС.

На питање зашто се предузетницима који нису у ПДВ систему опет уводи фискални систем пословања, у Пореској управи кажу да је један од основних циљева којима свака привреда тежи смањење сиве зоне која са једне стране онемогућава тржишну конкуренцију, а са друге умањује приходе свих буџета.

“То за посљедицу неминовно има умањење обима сервисирања јавних потреба једне државе. Регистровање промета путем фискалних уређаја је један од најбољих начина сузбијања те сиве зоне пословања, која се у највећем дијелу одвија у пословању са готовим новцем”, наглашавају у Пореској управи.

Уредбом о дјелатностима за чије обављање не постоји обавеза евидентирања промета преко електронског фискалног уређаја, која је ступила на снагу, одређене су дјелатности за чије обављање не постоји обавеза евидентирања промета преко електронског фискалног уређаја. То су: ваздухопловни превоз путника, у дијелу који се односи на међународни саобраћај, пружање банкарских услуга и услуга осигурања, осим дјелатности мјењачница, дјелатности адвоката који су чланови Адвокатске коморе РС, дјелатности коцкања и клађења, те дјелатности вјерских организација.

Фискализације су ослобођени још они који се баве продајом пољопривредних производа произведених на сопственим породичним пољопривредним газдинствима директно крајњем потрошачу у производним објектима сеоских и породичних пољопривредних газдинстава, те продајом сопствених пољопривредних производа на тезгама на тржницама, на тезгама ван тржница и отвореним просторима.

Нови Закон о фискализацији усвојен је на сједници Народне скупштине Републике Српске (НСРС) 8. фебруара 2022. године.

Прописано је да је обвезник фискализације лице које је регистровано за обављање промета робе и услуга. Сваки обвезник фискализације има обавезу да у моменту промета евидентира сваки појединачно остварени промет и то независно од начина плаћања (готовином, чеком, картицом, безготовински и слично), укључујући и примљене авансе за будући промет, преко електронског фискалног уређаја.

Изузетно од овога, законом је прописано да Влада Републике Српске доноси уредбу и одређује дјелатности за чије обављање не постоји обавеза евидентирања промета преко електронског фискалног уређаја.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.