RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Akteri projekta Socio-ekonomske inkluzije u Distriktu održali prvi sastanak u zgradi budućeg SEI Centra

Foto: Arhiva

Održan prvi sastanak u zgradi SEI-Centra Brčko koja je u fazi renoviranja. Dinamika realizacije projekta socio-ekonomske inkluzije u Distriktu bila je tema sastanka članovima Savjetodavnog odbora za njegovu implementaciju, na kojem su govorile ekspertice „RYTMUS-a“, nevladine organizacije iz Republike Češke.

Svojim prisustvom još jednom najdirektniju podršku cijelom projektu u ime brčanske Vlade dao i  gradonačelnik dr. Zijad Nišić.

„Veliku zahvalnost dugujemo Vladi Republike Češke, Razvojnoj agenciji ove zemlje, kao i Ambasadi Republike Češke u našoj zemlji koje su za realizaciju navedenog projekta izdvojile 2,7 miliona maraka, što je najveća donacija Brčko distriktu u ovoj oblasti. Vrlo je važno da unutar SEI Centra bude uspostavljen i  svojevrsni poslovni inkubator, koji će prije svega biti u funkciji zapošljavanja marginaliziranih grupa, kao što su žene, mladi, potom Romi, te osobe sa invaliditetom, ali i svih drugih sa Zavoda za zapošljavanje, koji će moći da u SEI Centru, ostvare kontakte sa poslovnim partnerima, razvijajući vlastiti biznis“, rekao je gradonačelnik Nišić, iskazavši zadovoljstvo činjenicom da je adaptacija zgrade SEI Centra već uveliko započela, što potvrđuje i činjenica da je na spratu zgrade već moguće održavati sastanke, odavši priznanje i implementatoru projekta CARE Internationalu.

Gradonačelnik je akcentirao i to da je ovo projekat koji već sada ima konkretne rezultate, tim prije jer će već za petnaestak dana ovdje biti zaposlene i četiri osobe iz pomenutih ranjivih kategorija, što osigurava i dalju simbiozu između donatora, implementatora i brčanske Vlade na zajedničkim naporima za uspjeh cijelog projekta, tokom njegovog trogodišnjeg trajanja.

Važnu poziciju u cijelom projektu ima i Razvojno-garantni fond Brčko distrikta BiH kao partner Razvojnoj agenciji Republike Češke i CARE Internationalu kao implementatoru i stoga Zlatan Musić, šef Jedinice za implementaciju EU projekata našeg Razvojno-garantnog fonda, naglašava da je adaptacija objekta već krenula u realizaciju, odnosno nalazi se u tzv. finalnoj pripremnoj fazi.

„Ovo je jako važno jer partnerstvo sa Vladom Republike Češke i Razvojnom agencijom ove zemlje, kroz adaptaciju prostora SEI Centra, osigurava i praktično provođenje ranije započetog projekta, sa istim donatorima, a tiče se „NESESER“ projekta čiji je temeljni cilj je veoma važno, pa moglo bi se reći i kontinuirano, s obzirom da pored projekta Socio-ekonomske inkluzije se, od ranije realizuje i projekat „NESESER“ koji ima za cilj podršku podršku start-up-ovima, odnosno preduzećima koja pokreću svoju djelatnost takođe u prostoru SEI Centra Brčko“, rekao je Zlatan Musić akcentirajući da će u narednih nekoliko dana biti objavljen javni poziv za prijavu i razmatranje Aplikacija zainteresovanih za rad unutar Poslovnog inkubatora za start-up-e, odnosno preduzeća koja su tek pokrenula svoj rad ili imaju namjeru to učiniti. Na ovaj način, istaknuto je u razgovorima, napravljena je idealna sinergija između „NESESERA“ i projekta Socio-ekonomske inkluzije u jednoj zgradi, odnosno objektu SEI Centra. Osim što su pozdravili dinamičnu realizaciju projekta CEI Centra Brčko, članovi Savjetodavnog odbora, koga čine predstavnici relevantnih institucija i javnih službi Distrikta, imali su priliku čuti i iskustva predstavnica Češke nevladine organizacije „Rytmus“ kada je riječ o radu sa marginaliziranim i grupama lica sa poteškoćama u razvoju u Republici Češkoj, o čemu su govorile ekspertice Klara Silovska i Eliska Ohmanova.

„Rytmus kao nevladina organizacija egzistira punih trideset godina baveći se različitim vidovima socijalnih usluga, počev od psiho-socijalne savjetodavne funkcije, do najkonkretnijeg djelovanja u pravcu samozapošljavanja i marginaliziranih grupa, do tranzicijskih aspekata kod zapošljavanja mladih, te rada na konkretnoj podršci zapošljavanju osoba sa invaliditetom“, naglasila je pored ostalog Ohmanova.

Obraćajući se prisutnima Klara Silovska je istakla da je jako važno da projekat Socio-ekonomske inkluzije u Brčkom okuplja i predstavnike javnog sektora, ali i civilnog društva u Distriktu u jakoj simbiozi koja ima za cilj zapošljavanje osoba iz različitih marginaliziranih grupa.

„S obzirom da smo boraveći u Brčkom imali i nekoliko edukativno operativnih radionica-sastanaka sa predstavnicima četiri nevladine organizacije iz Distrikta koje su dio ovog projekta, mogu reći da kod njih postoji velika motivacija, odnosno želja, da svi daju svoj maksimalan doprinos uspješnosti realizacije cjelokupnog projekta, što je veoma bitno“, kazala je Silovska, dodavši da je pravac edukacije, kroz iskustva iz Češke išao i ka tome da se, posebno osobe sa invaliditetom tretiraju, ravnopravno sa drugima, kroz obavljanje radnih zadataka do maksimalnog nivoa njihovih fizičko-intelektualnih sposobnosti.

Temeljni cilj boravka ekspertica iz Republike Češke da se sastanu sa predstavnicima sve četiri nevladine organizacije, te da kroz trodnevne edukativne radionice usvoje nova znanja, je u potpunosti ispunjen, pored ostalog je kazao na sastanku sa članovima Savjetodavnog odbora projekta, u ime CARE Internationala za Balkan, koordinator projekta Branislav Tanasijević.

„Pored ostalog, izuzetno mi je drago što nam je danas u posjeti bio i gradonačelnik dr Zijad Nišić kako bi se lično uvjerio da njegova odluka o ustupanju zgrade, odnosno prostora, Razvojno-garantnom fondu Brčko, za realizaciju „NESESER“ i projekta Socio-ekonomske inkluzije se vrlo dinamično, kroz različite faze, i realizuje“, akcentirao je Tanasijević, dodajući da kad je unutrašnja adaptacija zgrade u pitanju upravo su okončani javni pozivi za izmjenu dotrajalih elektroinstalacija, kao i molerske radove.

Kako je planirano, na spratu zgrade sve bi trebalo biti spremno vrlo brzo, odnosno do kraja mjeseca, za potpuno korištenje, kako bi odabrani zaposlenici SEI Centra već početkom jula započeli svoj rad u samoj zgradi.

„Svakako da je naredna faza rekonstrukcija prizemlja zgrade, s čim, zbog vlage koju je prethodno neophodno neutralisati, izvođač ima malih problema. S tim u vezi službe brčanske Vlade, očekujemo da provedu procedure rekonstrukcije krova, kako bi dotok vlage bio zaustavljen, te stvoreni preduslovi za dalje radove u prizemlju zgrade“, istakao je Branislav Tanasijević, dodavši kako vjeruje da cijeli projekat ima jako dobru dinamiku, te da će svi zacrtani rokovi biti apsolutno ispoštovani.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.