RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Čović o napretku BiH ka EU razgovarao s pomoćnikom generalnog tajnika UN-a Miroslavom Jenčom

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović sastao se danas s pomoćnikom generalnog tajnika Ujedinjenih naroda za Europu, Srednju Aziju i Ameriku u Odjelu za politička pitanja Miroslavom Jenčom.

Tijekom sastanka, razgovarano je o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na napretku zemlje prema članstvu u Europskoj uniji. Čović je izrazio svoje viđenje trenutnih političkih izazova te je naglasio važnost stabilnosti i napretka na europskom putu.

U saopćenju se navodi da je Jenča istaknuo značaj pomirenja, povjerenja i međusobnog razumijevanja među političkim akterima u BiH. Naglasio je potrebu jačanja konstruktivnog dijaloga kako bi se osigurala stabilna i prosperitetna budućnost za sve narode u Bosni i Hercegovini.

Razgovaralo se i o budućoj suradnji Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih naroda u područjima od zajedničkog interesa. Sudionici su se složili da je nastavak podrške UN-a ključan za daljnji razvoj BiH, posebice u kontekstu jačanja institucija, promoviranja ljudskih prava i poticanja socio-ekonomskog razvoja. Istaknuta je važnost kontinuiranog napretka i trajnog mira u BiH.

Sastanku je također nazočila i rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid Macdonald, saopćeno je iz Ureda predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, a prenosi Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.