RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Koji poslovi su najbolje plaćeni u BiH?

Neto plate isplaćene u Bosni i Hercegovini u aprilu ove godine su realno više za 8,5 odsto u odnosu na godinu ranije, usljed popuštanja inflatornih pritisaka, ali i manjka dostupnih radnika.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenome u pravnim licima u BiH za april 2024. godine iznosila je 1.374 KM, što pokazuje nominalan rast za 1,6 odsto, a realno je veća za 1,5 odsto u odnosu na mart 2024. godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Prosječna neto plata za april na godišnjem nivou je nominalno viša za 10,7 odsto, a realno za 8,5 odsto.

Najviše, 15,9 odsto na godišnjem nivou su rasle plate zaposlenih u pravnim licima čija je djelatnost poljoprivreda, šumarstvo i ribolov, dok je rast iznad 10 odsto bio u djelatnostima snabdijevanje vodom, uklanjanje otpadnih voda, upravljanje otpadom, te djelatnosti sanacije okoliša, zatim u građevinarstvu te stručnim, naučnim i tehničkim djelatnostima. Najmanji rast, 2,2 odsto na godišnjem nivou, bio je u djelatnosti poslovanje nekretninama.  U Analitičkom timu Bloomberg Adria ističu da prosječna neto plata nastavlja šesnaesti mjesec zaredom realno rasti usljed popuštanja inflatornih pritisaka, ali i manjka dostupnih radnika.

Zaposlenost u BiH je rasla za jedan odsto u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti kvartal prošle godine, te je zaposlenost u bh. ekonomiji trenutno na istorijskom vrhuncu.

“Takođe, registrovana nezaposlenost pala je za 4,9 odsto u prva četiri mjeseca ove godine što daje dodatan pritisak na rast plata s obzirom na sve manji bazen domaće radne snage”, ističe analitičar makroekonomije i tržišta kapitala Mihael Blažeković.

Manji bazen radne snage ogleda se i u povećanju kvota za uvoz stranih radnika gdje za novo zapošljavanje analitičari vide rast u 2024. u odnosu na 2023. za 23 odsto, dok je ukupno za produženje postojećih dozvola i novo zapošljavanje rast preko 50 odsto.

“Kad uporedimo najvišu prosječnu neto platu u Adria regiji – onu u Sloveniji i platu u BiH, vidimo da omjer polako ide u pozitivnom smjeru. Naime, u 2019. prosječna bosansko-hercegovačka plata bila je 41 odsto prosječne slovenačke neto plate, dok je danas taj omjer nešto povoljniji, na nivou 47 odsto”, naglašava Blažeković.

S obzirom na popuštanje rasta inflacije, kao i sve manji broj slobodnih domaćih radnika, Analitički tim očekuje nastavak realnog rasta plata u narednim mjesecima, prenosi Bloomberg Adria.

Izvor: Nezavisne

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.