RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Italija podijeljena nakon odobrene reforme u parlamentu kojom će regije imati veću autonomiju

Italijanski parlament odobrio je osporavanu reformu koja regijama dodjeljuje veće ovlasti nakon burne cjelonoćne sjednice, izmjene za koje kritičari kažu da će pogoršati historijsku podjelu između bogatog sjevera i siromašnog juga zemlje.

Reformu, koju je zagovarala stranka Liga u koalicijskoj vladi, donji dom je usvojio rano jutros nakon sjednice koja je završila tako što su opozicioni zastupnici pjevali nacionalnu himnu i mahali italijanskom zastavom.

Lider Lige i zamjenik premijerke Matteo Salvini nazvao je to “pobjedom za sve Italijane”, objavivši na X-u da će reforma pomoći Italiji da postane modernija zemlja s manje rasipanja resursa, prenosi Reuters.

Zastupnici Lige su mašući žuto-crvenom zastavom historijske Mletačke Republike, s njenim krilatim lavom, odobrili reformu s 172 glasa ‘za’ i 99 ‘protiv’.

S obzirom na visoke emocije s obje strane, bivši premijer Matteo Renzi pridružio se pozivima za prikupljanje 500.000 potpisa potrebnih za referendum o ovom pitanju.

– To je mjera koja ne pomaže sjeveru, a šteti jugu. To je institucionalno ludilo – napisao je Renzi, član gornjeg doma (Senata), na društvenoj mreži X.

Premijerka Giorgia Meloni i njena desničarska koalicija progurali su reformu kao dio šireg preuređenja italijanske države, uključujući planove za direktno izabranog šefa vlade.

– Ovo je korak naprijed ka izgradnji jače i pravednije Italije, kako bi se prevladale razlike koje danas postoje između različitih dijelova zemlje – rekla je Meloni.

Novi zakon bi omogućavao regijama da traže šire ovlasti u ključnim javnim uslugama poput zdravstva i obrazovanja, te da imaju veći uticaj na način trošenja poreza. Liga se nada da će zakon ojačati njen politički uticaj u tradicionalnim uporištima na sjeveru zemlje.

Desno orijentirani Lombardija i Veneto, kao i lijevo orijentirana Emilia-Romagna, među sjevernim su regijama koje se očekuje da će tražiti veću autonomiju. Opseg ovlasti koje će im biti prenesene zavisit će od pregovora sa centralnom vladom.

Ekonomski jaz između južne regije Kalabrije, gdje je bruto domaći proizvod po glavi stanovnika oko polovine prosjeka EU, i sjeverne provincije Bolzano, gdje BDP po glavi stanovnika iznosi oko 150 posto prosjeka EU, oslikava veliki jaz između sjevera i juga Italije.

Stranka lijevog centra, Demokratska stranka (PD), izjavila je u srijedu da će zajedno s drugim opozicionim strankama tražiti referendum kako bi poništili vladin zakon o ‘diferenciranoj autonomiji’, javlja ANSA.

– PD je spremna odmah prikupiti potpise za referendum protiv zakona ‘Podijeljena Italija’ zajedno s drugim opozicionim strankama, drugim pokretima i civilnim društvom – rekao je lider PD-a u Senatu Francesco Boccia za ANSA-u nakon što je zakon, koji omogućava regijama da traže veće ovlasti i kontrolu nad porezima prikupljenim u njihovim područjima, dobio konačno odobrenje.

– Vladajuća koalicija nam ne ostavljate drugu opciju osim da prikupimo potpise za referendum koji će sigurno odbaciti zakon ‘Podijeljena Italija – rekao je on.

Također su se čuli kritični glasovi unutar koalicije koja podržava vladu premijerke Giorgije Meloni. Guverner Kalabrije Roberto Occhiuto iz Forza Italije (FI) rekao je da poslanici desnog centra iz njegove regije nisu glasali za taj zakon.

– Ne znam hoće li minimalna izborna prednost koju će desni centar imati na sjeveru nadoknaditi jačinu opozicije i zabrinutost koju birači desnog centra imaju na jugu – rekao je Occhiuto i dodao da razumije razloge poslanika Forza Italije iz Kalabrije – Francesca Cannizzara, Giuseppea Mangialavorija i Giovannija Arruzzola – koji su odlučili ne glasati za ovaj zakon. “Bila je to njihova odluka, s kojom sam se složio. Bojim se da je desni centar na nacionalnom nivou napravio grešku, što će uskoro i shvatiti”.

S druge strane, guverner Lombardije Attilio Fontana bio je oduševljen.

– Možemo reći da je Ustav pobijedio, Italija je pobijedila. Čim zakon bude proglašen, spremni smo poslati zahtjeve vladi, definitivno za dva važna pitanja, zdravstvo i okoliš, a zatim i za neka druga – rekao je Fontana.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.