RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Ministrica Bošnjak razgovarala sa Sattlerom o putu BiH ka EU

Foto: Ministarstvo civilnih poslova BiH
U Sarajevu je održan sastanak ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravke Bošnjak s ambasadorom Johannom Sattlerom, voditeljem Ambasade Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnim predstavnikom Evropske unije u BiH.

Glavna tema sastanka bila je put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, posebno napredak koji je ostvaren u ispunjavanju uvjeta za članstvo.

Kako je u posljednjem Izvještaju o napretku konstatovan značajan reformski pomak koji je država napravila u proteklih godinu dana, ocijenjeno je da je potrebno fokus usmjeriti na implementaciju ključnih prioriteta Bosne i Hercegovine. Razgovarano je i o prilagođavanju bh. privrede pravnim okvirima EU (acquis).

Ministrica Bošnjak kazala je da Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, uz saglasnost nadležnih institucija za područje zdravstva u BiH, privodi kraju proceduru za pristupanje Bosne i Hercegovine novom Programu djelovanja Unije u oblasti zdravlja (Program EU4Health).

Ministrica je istakla da su za potpisivanje sporazuma o pridruživanju EU4Health osigurane potrebne saglasnosti unutar BiH. Uskoro se očekuje i službeno potpisivanje sporazuma.

Također, ministrica je podsjetila na izuzetnu suradnju s EU u oblastima obrazovanja, znanosti, kulture, rada i zapošljavanja te na brojne projekte koji se u tim oblastima realiziraju uz pomoć EU fondova.

“Ambasador Sattler podržao je evropski put Bosne i Hercegovine te istakao važnost nastavka reformi i usklađivanja sa evropskim standardima”, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Izvor: Vijesti

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.