RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Данас настављено 59. редовно засједање Скупштине дистрикта Брчко

Посланици Скупштине дистрикта Брчко данас су разматрали Одлуку о измјени Буџета дистрикта за 2024. годину односно Ребаланс буџета који би требао бити усвојен почетком јула ове године.

Предсједник Скупштине дистрикта Брчко Синиша Милић каже да скупштинска Комисија за буџет у периоду од два мјесеца скупштинске расправе интензивно ради на побољшању приједлога Буџета који је дошао из Владе.

„И данас кроз скупштинску расправу смо чули и неке одговоре у смислу да скупштинска комисија припрема средства и начин помоћи спортским колективима што је један хроничан проблем на овом подручју, са друге стране ради се на уштедама оперативног буџета Одјељења Владе и институција с намјером да се уштеђена средства усмјере у реализацију капиталног буџета“, рекао је Милић.

Милић је изразио увјерење да ће се до коначног усвајања ребаланса пронаћи још уштеда да би се финансирале потребе и одговорило на захтјев грађана, подсјећајући да у изворном приједлогу постоји милион марака намијењених за помоћ борачкој популацији.

Током расправе о Ребалансу буџета посланик Скупштине дистрикта Брчко Боро Ристић је тражио да се изнађу средства за додатну помоћ пензионерима, затим за помоћ спортским колективима и спорту уопште који је, како је рекао, последњих година готово уништен, те побољшање водоснабдијевања што је дугогодишњи проблем који мучи грађане, изражен посебно у овим љетним мјесецима .

Посланик Сенад Османовић каже да на ребаланс који износи скоро 61 милион марака има доста примједби и да су у њему поједина подручја запостављена, а и поједини сектори када је ријеч о радницима у јавним предузећима.

„Какав је ребаланс показује  однос чланова Владе према ребалансу и њихово данашње одсуство са сједнице Скупштине“, истакао је Османовић.

Пред посланицима се нашло и више одлука од јавног интереса које су добиле „зелено свјетло“ Скупштине Дистрикта.

Поред тога прихваћен је и извјештај о раду Канцеларије за правну помоћ, те разматране информације о раду Правосудне комисије, Основног суда, Апелационог суда и Тужилаштва дистрикта Брчко.

Говорећи и неријешеним убиствима главни тужилац Тужилаштва Дистрикта Зекерија Мујкановић је рекао да Тужилаштво од 2001. до данас има четири неријешена убиства међу којима је и убиство дјевојчице Сузане Симикић.

„Сва неријешена убиства јесу терет и одговорност наша и професионална и морална и људска, поготово предмет убиство дјевојчице Сузане Симикић које се десило 2001. године и ми и дан данас покушавамо да учинимо све што је могуће да се приближимо разрјешењу таквог злочина. Користимо реномиране институције за разно разна софистицирана вјештачења чак и из иностранства и даље ћемо наставити то радити у нади да можемо доћи до починилаца ових злочина“, рекао је тужилац Мујкановић.

Након усвајања одлуке о измјени финансијског плана Завода за запошљавање дистрикта за 2024. годину, 59. засједање Скупштине је прекинуто, а о наставку сједнице јавност ће бити благовремено информисана.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.