RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Južna Koreja i SAD osudili sporazum Rusije i Sjeverne Koreje kao prijetnju miru

Ministar vanjskih poslova Južne Koreje Cho Tae-yul i američki državni sekretar Antony Blinken osudili su novi sporazum između Rusije i Sjeverne Koreje kao ozbiljnu prijetnju regionalnom miru i stabilnosti, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u Seulu u petak.

Dvojica šefova diplomatije u telefonskom razgovoru u četvrtak također su razgovarali o načinima da se odgovori na pakt Moskve i Pyongyanga i dogovorili su se da će pomno pratiti situaciju, saopćilo je ministarstvo.

Blinken je izjavio da Sjedinjene Države podržavaju odgovore Južne Koreje na sporazum, u kome su Rusija i Sjeverna Koreja objavili da će obje zemlje pružiti hitnu vojnu pomoć jedna drugoj ako se bilo koja od njih suoči s oružanom agresijom.

Cho je rekao da je svaka saradnja u cilju jačanja vojnih sposobnosti Sjeverne Koreje očigledno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, navodi se u saopćenju.

Sjedinjene Države razmotrit će različite načine da odgovore na prijetnju međunarodnom miru i stabilnosti od Rusije i Sjeverne Koreje, kazao je Blinken, a prenosi ministarstvo.

Južnokorejski savjetnik za nacionalnu sigurnost Chang Ho-jin izjavio je u četvrtak da će Seul razmotriti mogućnost isporuke oružja Ukrajini kao odgovor na pakt Rusije i Sjeverne Koreje, prenosi Reuters.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.