RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: За три мјесеца услуге хосписа користило седам особа из Дистрикта

Foto: bljesak-info

Услугу палијативне његе/хосписа у протекла три мјесеца са подручја Брчко дистрикта користило је само седам пацијената, потврдили су из приватне здраствене установе за здравствену и палијативну његу „Шпитекс“ (Spitex) из Бијељине са којом је Влада Брчко дистрикта потписала сарадњу за збрињавање најтежих болесника на палијативну његу.

Директор здравствених установа “Шпитекс” (Spitex) Данијел Пендић каже да ова установа пружа услуге палијативне његе болесним од неизљечивих болести, рехабилитацију након можданог удара и операција, те истиче да је број збринутих пацијената из Брчког у хоспису ипак  мали, с обзиром да у Дистикту има преко 1.500 пацијената обољелих од неизлечивих болести који се налазе у терминалном стадијуму.

„Сматрам да јавност, пацијенти и породице тих пацијената нису довољно информисани у вези постојања ове услуге за палијативну његу пацијената обољелих од карцинома, тешких срчаних обољења и плућних болести, оних који су доживјели мождани удар. Такође, и они који имају цирозиу јетре и бубрежну исуфицијенцију и друга тешка обољења“, истакао је Пендић.

Према ријечима Пендића, на мјесечном нивоу се одвоји десет кревета за пацијенте из Брчко дистрикта у овој установи.

„Овим путем упућујем апел породицама, пацијентима као и свим здравственим радницима да подијеле информацију са свим пацијетима о бесплатној услузи палијативне његе, јер имати пацијента у кући са тешком обољењима оставља велику траму и тугу“, појаснио је Пендић.

Предсједница Удружења грађана обољелих од малигних болести „Брчанско срце“ Рамиза Мусић рекла је да је од великог значаја што постоји могућност збрињавања пацијената обољелих од тешких болести са подручја Брчко дистрикта у хоспис, јер на тај начин помажемо и осталим члановима у породици.

Подсјетимо, иницијатива о увођењу палијативне његе у Здравство Брчко дистрикта, предложена је, према ријечима градоначелника Дистрикта Зијада Нишића, још прије двије године на приједлог скупштинских посланика Уроша Војиновића и Халила Љуце.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.