RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Објављен извјештај о праћењу судских поступака на западном Балкану

Фото: Архива

Мисија ОЕБС-а објавила је извјештај о праћењу судских поступака на западном Балкану у којем су наведене мјере за јачање борбе против организованог криминала и корупције.

Извјештај је дио регионалног Пројекта о праћењу судских поступака финансираног од Европске комисије који оцјењује дјелотворност одговора правосуђа на организовани криминал и корупцију, саопштено је из Мисије ОЕБС-а.

Циљ пројекта је подршка правосуђу БиХ у рјешавању идентификованих изазова и побољшању процесуирања предмета организованог криминала и корупције.

На основу праћења 55 предмета организованог криминала и корупције у БиХ који укључују више од 900 рочишта праћених од јула 2021. до марта 2024. године, у извјештају су дате препоруке засноване на доказима које се односе на побољшање транспарентности, ефикасности и кориштења механизама за одузимање незаконито стечене имовинске користи.

У извјештају су наведени и позитивни помаци – све већи пораст потврђених оптужница у предметима организованог криминала и корупције високог нивоа, ангажовање економских стручњака у тужилаштвима и повећано кориштење финансијских истрага за идентификацију незаконито стечене имовинске користи оптужених.

Извештај идентификује и кључне проблеме, укључујући неефикасне праксе управљања поступцима, недовољну транспарентност о коначним исходима у овим предметима, недостатак индивидуализованих и сразмјерних казни и незнатан број правоснажних пресуда у предметима високог нивоа.

“Ограничења у људским ресурсима су и даље акутна, са упражњеним позицијама у правосуђу на дужи временски период, што нарушава ефикасност”, наведено је у саопштењу.

У свјетлу уочених недостатака у извјештају се износи 10 препорука које се односе на области транспарентности, управљање судским поступцима и одговорност за кашњења, недостатак особља и стручности за процесуирање ових предмета, индивидуализовано и сразмјерно изрицање казни, као и идентификација и одузимање незаконито стечене имовинске користи.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ амбасадор Јохан Сатлер рекао је да извјештај садржи низ важних препорука, те позвао све актере у сектору правде да раде на њиховој имплементацији.

Он је рекао да грађани широм БиХ очекују од власти више резултата у рјешавању проблема организованог криминала и корупције, што је, каже, уједно и један од најважнијих приоритета за земљу, али и за напредак на европском путу.

Шеф Мисије ОЕБС-а Брајан Агелер изјавио је да БиХ правосудни систем још није показао да је спреман ефикасно да процесуира предмете организованог криминала и корупције у мјери у којој је то потребно.

“Боље поступање у оваквим предметима кључно је за јачање владавине права. Ове препоруке представљају кључне кораке у борби против некажњавања за ова кривична дјела”, додао је Агелер.

Пројекат је имплементиран у ОЕБС-овим теренским канцеларијама у Тирани, Сарајеву, Приштини, Подгорици и Скопљу, а од јула 2024. године и у Београду.

Извор: СРНА

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.