RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Лалић: Откупна цијена пшенице могла би бити до 40 пфенига по килограму

Жетва пшенице у Српској је кренула и принос је веома добар, око шест тона по хектару, а квалитет пшенице је изузетан. Имамо информације да откуп ове године неће трпити и сви они ратари који буду хтјели да продају и лагерују своју пшеницу имаће за то могућност, рекао је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саша Лалић.
Лалић је, гостујући у нашем Јутарњем програму, нагласио да још нема откупне цијене пшенице и да ће она бити формирана у складу са цијеном на тржишту, а могла би ићи и до 40 пфенига по килограму.

– Ресорно министарство директно не може утицати на цијену пшенице. Цијену одређује берза, конкретно ми се ослањамо на Новосадску берзу. Али индиректно можемо и то и радимо јер помажемо произвођачима са 580 марака подстицаја по хектару и регресирано дизел гориво. Тај систем даје резултате и имамо много заинтересованих произвођача за ове мјере – каже Лалић.

Што се тиче подстицаја, каже Лалић, они ће бити исплаћени када се заврши производни циклус.

– Министарство контролише парцеле посредством софтверског система и убрзо након тога могла би услиједити исплата подстицаја – додао је он.

Лалић је нагласио да Српска годишње произведе око 198.000 тона пшенице, а да јој је потребно 270.000 тона те је стога морају увозити из Србије и Мађарске. Истиче да ће овогодишња жетва бити изнад вишегодишњег просјека, а прве процјене говоре о приносу од шест тона по хектару.

Он је подсјетио да ће данас у Министарству пољопривреде бити одржан састанак са представницима ратарског и млинско-пекарског сектора на којем ће се разговарати о стању у овом сектору и могућностима да се, како каже, на још неки начин помогне произвођачима.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.