RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

У Српској дефинисане медијске и техничке мјере за заштиту дјеце на интернету

Фото: Архива

Медији имају велику улогу када је ријеч о заштити дјеце на интернету, због чега су у Републици Српској дефинисане медијске и техничке мјере које се односе на израде видео-брошура и образовног материјала за омладину и одрасле, закључено је другог дана конференције коју организује Агенција за информационо-комуникационе технологије Српске.

Директор Агенције Дражен Вишњић истакао је да су данас, осим медијских и техничких, представљене и педагошке мјере заштите дјеце и омладине од ризичних онлајн појава.

Он је додао да је приједлог да јавне кампање које се односе на ову проблематику иду искључиво према родитељима, јер су истраживања показала да дјеца нису заинтересована за ту врсту медијског садржаја.

“Као друштвени проблем смо идентификовали и то да родитељи некада у потпуности не разумију пријетње и ризичне појаве које се појављују на интернету и које су сваким даном све сложеније”, рекао је Вишњић новинарима у Бањалуци.

Директор Педагошког завода Републике Српске Слађана Танасић подсјетила је да је протокол о заштити дјеце од насиља, занемаривања и злостављања потписан у априлу између министарстава просвјете, здравља, унутрашњих послова и породице, омладине и спорта.

“У протоколу смо дефинисали поступање у случају насиља у дигиталном окружењу”, нагласила је Танасићева.

Она је навела да је важна и сарадња родитеља који су свакодневно са дјецом, као и сарадња школе и наставника са ученицима.

Танасићева је рекла да је у свим основним и средњим школама у Српској од 2019. године у употреби програм “Брига о дјеци, заједничка одговорност и обавеза”, што представља додатну смјерницу за наставнике који се сусрећу са насиљем у школама и на који начин да реагују.

“Карактеристика тог програма је постојање мултисекторских тимова сачињених од представника школе и других институција који могу реаговати у превенцији и третмански када дође до појаве насиља у школи”, рекла је Танасићева, те додала да се програм бави и едукацијом ученика, родитеља и наставника.

Према њеним ријечима, током данашње конференције представљени су и нови видови насиља у дигиталном окружењу.

Осим представника Агенције, на конференцији учествују и представници Министарства здравља и социјалне заштите, Министарства просвјете и културе, Министарства унутрашњих послова, Министарства правде Српске, те представници центара за социјали рад и ментално здравље, те домова здравља из Српске.

Учесници су и представници Друштва психолога Српске, Универзитетског клиничког центра, Дома “Рада Врањешевић” и бројних установа и организација.

Циљ конферернције је да се на једном мјесту окупе сви представници институција Српске надлежних за заштиту дјеце и омладине од ризичних онлајн садржаја.

Конференцију “Изградња системског одговора за заштиту дјеце и омладине од ризичних онлајн појава у Републици Српској” организује Агенција за информационо-комуникационе технологије Српске под покровитељством предсједника Српске.

Извор: СРНА

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.