RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Milić: Neophodna kampanja Kancelarije za prevenciju korupcije protiv kupovine glasova

Izvještaj o radu brčanske Kancelarije za prevenciju i borbu protiv korupcije u drugoj polovi minule godine, kao i tekuće operativne aktivnosti ove kancelarije, izazvale su najviše pažnje zastupnika Skupštine Distrikta, tokom današnjeg prijepodnevnog zasjedanja.

„Kancelarija je tokom izvještajnog perioda zaprimila 29 prijava sa koruptivnim indicijama od čega je četiri odbila kao nepotpune dok je ostale u skladu sa djelokrugom rada proslijedila nadležnim institucijama“, rekao je zamjenik direktora kancelarije Mirza Mešanović, dodavši da se 11 prijava odnosilo na organe javne uprave, dvije na nevladine organizacije, pet na javna preduzeća, te 11 koje se tiču zavoda i javnih ustanova u Distriktu. Izvještaj su, uz komentare i pitanja, zastupnici primili k znanju, s obzirom da se o njegovom sadržaju ne glasa.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić je ovom prilikom ukazao na neophodnost intenzivnijeg angažovanja brčanske Kancelarije za prevenciju i borbu protiv korupcije, kada je riječ o podizanju svijesti građana o potrebi prevencije i sprečavanja korupcije u kontekstu predstojećih izbora.

„Pored ostalih i sama kancelarija treba kroz vlastitu kampanju ukazivati, odnosno upozoravati građane na štetnost pojave korupcije u izbornom procesu. Najdirektnije tu mislim na kupovinu glasačkog tijela, odnosno glasanja za nekog političkog subjekta, gdje birač, ulazeći u nezakonitu radnju za svoj glas dobije novac“, apostrofirao je Siniša Milić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.