RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Održana radionica za projektno osoblje koje će voditi poslovne inkubatore u Loznici i Brčkom

Foto: Mirsad Zahirović

U sklopu projekta NESESER (Newly established Start-up Enterprise SERvices) koji sufinansira Evropska unija kroz IPA Program prekogranične saradnje Srbija i BiH, a realizuju Razvojno-garantni fond Brčko distrikta BiH, Grad Loznica i Institut za razvoj i inovacije – IRI iz Beograda, danas je u Brčkom održana završna radionica ToT-Trening trenera.

Projekat NESESER ima za cilj poboljšanje preduzetničkog okruženja za novoosnovane start-up kompanije iz Srbije i BiH. Njegov primarni cilj je osnivanje poslovnih centara u Brčkom i Loznici koji će imati svrhu da pomognu novoosnovanim preduzećima da razviju svoj posao.

Tim povodom danas je u Brčkom održana jedna od 30 radionica koje su realizovali predstavnici Biznis inovacionog centra iz Tuzle za projektno osoblje NESESER-a kako bi se obučili da upravljaju poslovnim centrima koji će uskoro biti otvoreni u Brčkom i Loznici.

„Nakon službenih posjeta drugim poslovnim inkubatorima i poduzetničkim centrima, mislim da je ovo drugi korak u što boljem i kvalitetnijem osnivanju našeg poslovnog inkubatora u Brčkom. Važnost ovih radionica je  u tome da pružimo priliku našim saradnicima, damo podršku inkubantima i budemo nesebična podrška i pomoć tokom njihove inkubacije i da sa što manje grešaka krenemo u rad“, rekla je Indira Lević-Muharemović, zajednička menadžerica na projektu NESESER.

Foto: Mirsad Zahirović

Vedrana Ajanović, viši stručni saradnik u BIT centru u Tuzli rekla je da je cilj radionica da učesnici dobiju što više znanja o tome kako upravljati poslovnim inkubatorima i poduzetničkim centrima na način da se znanja i prakse prenesu u Loznicu i Brčko.

Foto: Mirsad Zahirović

„Jedan dio treninga je fokusiran na razvoj poslovnog inkubatora i usluga koje se pružaju, kako da se zaobiđu greške koje se javljaju prilikom osnivanja i kako da se bude na usluzi poduzetnicima. Drugi dio treninga se odnosi na povezivanje ovih i sličnih institucija u regiji i Evropi i kako raditi s njima na način da je to jedno preduzeće koje treba da opstane pružajući svoje konkretne usluge“, dodala je Ajanović.

Poslovni inkubatori pružaju mikro, malim i srednjim preduzećima priliku da posluju na jednom mjestu, da dijele zajedničke prostore i da kvalitetnim menadžment sistemom dobiju priliku za ubrzan rast i razvoj.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.