RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Kreće 17. izdanje Dubrovnik Foruma, stiže niz uglednika

Izvor: BHRT

Danas počinje sedamnaesto izdanje Dubrovnik Foruma, a osim hrvatskog političkog vrha na skup stižu i šef diplomacije Europske unije Josep Borrell, niz ministara vanjskih poslova, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt i predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Međunarodni skup u Dubrovniku ove se godine održava pod sloganom ‘Opasni tjesnaci i sigurni prolazi’ (‘Dire Straits and Safe Passages’). U najavi foruma navode se krize koje trenutno pogađaju svijet, uz zaključak kako se „ne smije podcijeniti rizik od šire konfrontacije”.

U južni hrvatski grad, između ostalih, stižu hrvatski premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Najavljen je dolazak povjerenika Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, posebnog izaslanika EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, zamjenika američkog državnog tajnika zaduženog za europska i euroazijska pitanja Jamesa O'Briena te predsjednika Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa.

Na forum bi trebali stići i međunarodni predstavnik u BiH Christian Schmidt, ministri vanjskih poslova Albanije, Armenije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, pa i ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba.

Najavljen je dolazak i glavne tajnice Vijeća Europe na odlasku Marije Pejčinović Burić, dosadašnje povjerenice EK-a Dubravke Šuice, novih i starih eurozastupnika Željane Zovko, Davora Ive Stiera i Stephena Bartulice.

Skup koji se održava u petak i u subotu podijeljen je na niz panela. Razgovarat će se o NATO-u, razminiranju Ukrajine, boljem povezivanju zapada i globalnog juga, inicijativi Triju mora, sigurnosti opskrbnih lanaca, budućnosti Europe, zapadnom Balkanu i Africi i drugim temama, prenosi Hina.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.