RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Влада Републике Српске: Утврђен приједлог допуне Закона о банкама, проширене дјелатности ИРБ-а

Фото: БХРТ ( Сједница Владе Републике Српске)

Влада Републике Српске данас је на посебној сједници у Бањалуци по хитном поступку утврдила Приједлог закона о допуни Закона о банкама Републике Српске, с циљем усклађивања са Законом о Инвестиционо-развојној банци Републике Српске.

Предложено је да, поред пословних комерцијалних банака, и ИРБ може обављати послове примања новчаних депозита или других повратних средстава и то у складу са овлашћењем за обављање ових послова утврђеним законом којим се уређују њено оснивање, правни статус и дјелатност, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске.

“Имајући у виду да су се услови на финансијском тржишту значајно измијенили од оснивања ИРБ-а, било је неопходно извршити стратешко прилагођавање пословања ове банке развојним циљевима Републике Српске, што је било разматрано у оквиру пројекта Свјетске банке – јачање банкарског сектора, који је реализован од 2018. до 2021. године”, наводи се у саопштењу.

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о ИРБ Републике Српске, по хитном поступку, којим су проширене дјелатности ове банке, тако да поред већ прописаних дјелатности, ИРБ може обављати и дјелатности примања новчаних депозита и обављање платног промета.

Влада Републике Српске утврдила је по хитном поступку и Приједлог закона о допуни Закона о унутрашњем платном промету којим је предвиђено да послове платног промета може обављати и ИРБ у складу са овлашћењем за пружање тих услуга утврђеним законом којим се уређују њено оснивање, правни статус и дјелатност.

Извотр: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.