RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Hrvatska: Proglašena prirodna nepogoda za Bošnjake i Županju u vukovarsko-srijemskoj županiji

Foto: Vecernji.hr

Zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih tučom u Hrvatskoj, zamjenik vukovarsko-srijemskog župana koji obnaša dužnost župana Franjo Orešković proglasio je u srijedu prirodnu nepogodu za područje Općine Bošnjaci i Grada Županje iz kojih stižu apeli za pomoći, ponajprije u crijepu.

Iz Općine Bošnjaci, koja je bila najpogođenija nevremenom, mještanima su poručili kako će sva šteta nastala na stambenim i gospodarskim objektima kao i poljoprivrednim kulturama biti popisana. U suradnji s stovarištima građevinskog materijala dogovorit će se izdavanje crijepa, letve i ostalog građevinskog materijala uz potvrdu općine, a ako je netko već naručio građevinski materijal, treba sačuvati račune.

U jakom nevremenu koje je u ponedjeljak navečer zadesilo Vukovarsko-srijemsku županiju najviše je štete prouzročeno na području grada Županje i obližnje općine Bošnjaci gdje je tuča nanijela velike štete na stambenim i gospodarskim objektima te poljoprivrednim kulturama. Posebice su velike štete u Bošnjacima gdje su, po riječima načelnika Andrije Juzbašića, angažirane brojne službe na što hitnijoj sanaciji šteta.

“U ovom trenutku prioritet su nam stambeni objekti, da ljudima pokrijemo razbijene krovove kako bi imali siguran krov nad glavom”, kazao je Juzbašić dodajući kako u mjestu nema obiteljske kuće koja nema oštećenja bilo da je riječ o stradalom krovu ili oštećenoj fasadi.

Angažirane su i dvije bespilotne letjelice koje snimaju stanje objekata iz zraka kako bi se šteta i na taj način dokumentirala i pomoglo u njezinoj sanaciji.

“Ljudi nam se javljaju sa svih strana i zahvalni smo svima jer se opet pokazalo kako smo kada je najpotrebnije najjedinstveniji”, poručio je Juzbašić dodajući kako su se nakon nevremena “podigle” sve službe, od županijskih do državnih te su odmah pokrenute aktivnosti na otklanjanju šteta koje su, samo na stambenim objektima, procijenjene na oko pet milijuna eura.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.