RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Završen projekt „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“

Foto: Gorana Antić

Završene su aktivnosti iz operativnog plana lokalizirane vizije razvitka Mjesnih zajednica Brčko distrikta u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ kojeg zajednički financiraju Vlada Švicarske i Švedska, a provodi ga  Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP u BiH) u partnerstvu sa Vladom Brčko distrikta.

„U okviru ovog projekta sudjelovalo je pet partnerskih mjesnih zajednica i to Bijela, Gornji Rahić, Gredice 2, Ilićka i Šatorovići, a kroz ovu projektnu aktivnost implementacija operativnog plana lokalizirane vizije razvitka Mjesnih zajednica u Distriktu su podržane Ilićka, Dubrave, Palanka, Dizdaruša I Grčica. Danas su u prostorijama Omladinskog centra u Brčkom predsjednicima ovih mjesnih zajednica uručeni paketi s tehničkom opremom, kao što su televizori, laptopi, tableti, projektori i slično“, kazao je Zoran Ješić, predstojnik Pododjela za podršku mjesnim zajednicama, NVO i UG.

Foto: Gorana Antić

Prema riječima Ješića financiranje samog projekta realiziralo se tako što su donatori, Vlada Švicarske i Švedska financirali 70 posto novčanih sredstava, dok je preostalih 30 posto financirala Vlada Brčko distrikta, a UNDP (Razvojni program Ujedinjenih naroda u BiH) je implementator projekta.

„Mi smo u ovom projektu bili nositelj aktivnosti, te smo kroz apliciranje na Javne pozive iz međunarodnih zajednica na ovakve projekte dosta toga ostvarili u ovom naselju. Neke od značajnijih realiziranih aktivnosti su uređenje dva igrališta, na jednom igralištu za mali nogomet postavljena je umjetna trava, dok je na košarkaškom igralištu postavljena odgovarajuća podloga, a u ranijem razdoblju rađeno je na popravljanju postojećih i postavljanju novih oglasnih ploča u ovom naselju“, kazao je Damjan Dundžić predsjednik MZ „Ilićka“.

Foto: Gorana Antić

Današnjoj dodjeli opreme nazočio je i predstojnik Odjela za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH Senad Tufekčić, koji je ovom prigodom izrazio zahvalnost donatorima, kao i UNDP-u, a posebno ljudima iz mjesnih zajednica koji su se angažirali i potrudili da doprinesu boljim uvjetima za rad i život ljudi u njihovoj lokalnoj zajednici.

U okviru projekta „Jačanje uloge mjesne zajednice u Bosni i Hercegovini“ početkom ove godine, održane su i edukacije za predstavnike i članove mjesnih zajednica, koje su se odnosile na pisanje projekata s naglaskom na apliciranje na javne pozive iz međunarodnih fondova.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.