RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Elektroprivreda BiH u 2023. poslovala s gubitkom od 331 milion KM

Elektroprivreda BiH u 2023. zabilježila je gubitak od 331 milion KM, istaknuto je na konferenciji za medije danas u Sarajevu.

Generalni direktor EPBiH Sanel Buljubašić naveo je da je prisutan značajan pad proizvodnje električne energije i da su u 2023. bilansni viškovi iznosili svega 52 GWh, dok su ranijih godina bili u prosjeku viši od 2.000 GWh.

Dodao je da su uzroci nedostatak uglja, hidrološki uslovi i starost postrojenja za
proizvodnju.

Buljubašić je podsjetio da je aktuelna Uprava preuzela dužnost 24. augusta 2024. i da je zatekla gubitak od 55 miliona KM, da bi revidovanjem Plana poslovanja za 2023. projicirani gubitak iznosio 80 miliona KM.

Naglasio je da je u februaru 2024. Finansijski izvještaj o poslovanju za 2023. prikazao gubitak 140 miliona KM, da je Odlukom o privremenom prekidu proizvodnje u RMU Zenica ispravljena vrijednosti potraživanja u iznosu 69 miliona KM, a da je u junu 2024. Izvještajem o procjeni vrijednosti ulaganja u rudnike Koncerna vrijednost umanjena za 117 miliona KM.

Buljubašić je precizirao da je u 2023. planirana nabavka uglja u količini 5,4 miliona tona, od čega je isporučeno svega 3,5 miliona tona.

Pojasnio je da su rudnici Koncerna u 2009. zabilježili gubitak od 39 miliona KM, a da on u 2023. iznosi 117 miliona KM, dok ukupni akumulirani gubitak na kraju 2023. iznosi 1,053 milijarde KM.

Od narednih projekata EPBiH Buljubašić je najavio revitalizaciju Bloka 4 u TE Tuzla i Bloka 7 u TE Kakanj, zatim odsumporavanje, te izgradnju obnovljivih izvora energije do 2030. u vrijednosti 1,5 milijardi KM.

Upozorio je da u posljednjih pet godina u EPBiH posluje s 500 radnika manje, zbog čega postoji nedostatak radne snage u proizvodnji i elektrodistribuciji.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.