RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Годишњица погинулим Србима на Залазју

У селу Залазје у општини Сребреница данас ће бити обиљежене 32 године од страдања 69 српских цивила и војника у овом селу и у Сасама, као и у братуначиким селима Биљача и Загони, које су убиле бошњачке снаге.

У Цркви Покрова Пресвете Богородице у Сребреници биће служена света литургија након које је на гробљу у Братунцу и стратиштима у Биљачи и Сасама предвиђено полагање цвијећа код спомен-обиљежја и прислуживање свијећа за покој душе настрадалима.

Код споменика и костурнице на Залазју у 12.30 часова биће служен парастос за Србе убијене на Петровдан 1992. године, као и за све остале српске војнике и цивиле из ове општине погинуле у посљедњем рату, али и жртвама овог села које су убиле усташе у Другом свјетском рату трећи дан Тројчиндана 1943. године.

Тиме ће бити завршен програм традиционалне меморијалне манифестације “Петровдански дани” која се организује у знак сјећања на погинуле Србе под слоганом “32 године злочина, без казне”.

На програму меморијала синоћ је одржан концерт духовне музике након вечерњег богослужења у сребреничкој цркви. Наступио је Хор “Кир Стефан Србин” из Источног Сарајева.

Организатор овог обиљежавања је Одбор за обиљежавање српског страдања Сребренице.

Бројне бошњачке снаге упале су 12. јула 1992. године у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини убијајући, пљачкајући и палећи све што су стигле.

За ове, као и за многе друге масовне злочине почињене над Србима из Сребренице и средњег Подриња, још нико није одговарао.

Осим 69 погинулих и великог броја рањених, тог Петровдана 1992. године нестало је 22 Срба.

Од 22 несталих, 10 је случајно пронађено и ексхумирано 10. јуна 2011. године из масовне гробнице на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака.

Посмртни остаци страдалих су послије више од годину идентификовани и сахрањени на Петровдан 2012. године, док је двоје ексхумирано, идентификовано и сахрањено раније.

Десет несталих још није пронађено и њима се губи траг у логору у бившој сребреничкој полицијској станици. Од заробљених нико није преживио и нико није одговарао за њихова убиства.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.